2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Egész héten Márton-nap

2012. november 09., 00:57 [fehervar.net] L. M.

Szent Márton jegyében telik ez a hét a Felsővárosi Általános Iskolában: vetélkedők, versenyek, daltanulás, kézműves foglalkozások, Nils Holgerson-party és sok minden más szerepel a programban.


Kétnyelvű színdarabban elevenedik meg
Szent Márton legendája

A 12. alkalommal megrendezett eseménysorozat csúcspontja a pénteken délután 16 órakor kezdődő ünnepi műsor, táncház és a felsővárosi utcákon zajló lampionos felvonulás lesz.

- Az ünnepi műsorban látványos jelmezes színdarab formájában pillanthat be a közönség Szent Márton püspök életébe, majd sváb táncház következik, közben sportvetélkedők, ügyesség játékok és kézműves foglalkozások is zajlanak - avat be a részletekbe Földi Zoltán, az iskola igazgatója. - A színdarabot vasárnap a Szent István Király Múzeumban is bemutatjuk, a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a múzeum által rendezett Márton-napon.

- Kevés olyan iskola van a városban, amely ennyire őrizné annak a városrésznek a hagyományait, amelyben működik.


A népszokásokat ötletes keretjátékba
szőve mutatják be

- Könnyű helyzetben vagyunk: diákjaink felmenői - főként a nagyszülők - a mai napig is abban a paraszti kultúrában és szokásrendben élnek, mint elődeik, így a gyerekek otthonról hozzák magukkal ezeket a tradíciókat. Ezért tudunk kiemelkedni ezen a téren a város más iskolái közül.

- Szent Mártonnak milyen kultusza volt a Felsővárosban?

- Felsővárosnak nem Márton, hanem Sebestyén a védőszentje, de mi német nemzetiségi iskola vagyunk, a német nyelv mellett sváb néprajzot, néptáncot is oktatunk, ezért esett a választásunk a sváb eredetű Szent Márton ünnepre. Mivel Felsővárosnak is volt 10-15 százaléknyi sváb lakossága, nem volt nehéz meghonosítanunk ezt az ünnepet. Tizenegy éve még újdonság volt a városban, ma viszont már szinte minden iskolában - és a legtöbb étteremben is - megtartják. A következő tanévtől egyébként már Szent Sebestyén-hetet szervezünk, és Szent Mártont csak a napján ünnepeljük meg.
Kedden "Szent Márton, szeretlek!" címmel rendeztek vetélkedőt a felsősöknek