2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Megelevenedett a történelem

2012. március 15., 23:57 [fehervar.net] L. M., videó: G. I., fotó: L. M. és ÖKK

A Pilvax kávéházból indultak, és a Nemzeti Színháznál zárultak a mai forradalmi események Fehérváron: az ART Egyesület jóvoltából az 1848-as pesti forradalomba csöppenhettek a belvárosba látogatók.


Petőfi a Nemzeti dallal lelkesítette a tömeget

A szabadtéri ünnepi programok már reggel kilenckor megkezdődtek a Petőfi-szobor melletti ligetben, ahol a Fehérvári Huszárok tartottak bemutatót hatalmas nézősereg előtt, a Városház téren pedig megnyílt a József-napi vásár. A Fejér termékeket is felvonultató vásárban mutatványosok, kézművesek, a Táncol"KODÓ" Néptáncegyüttes táncosai és a Tilinkó zenekar szórakoztatta a járókelőket. A szervezők külön programokkal, többek között március 15-próbával, kézműves foglalkozásokkal, szabadtéri fajátékokkal is készültek a gyerekek számára.

A tavalyi interaktív ünnepség sikerére való tekintettel idén is életre kelt az 1848. március 15-i forradalom Fehérváron: az ART Egyesület kezdeményezésére a város és a megye tavaly szakított a korábbi sablonos, unalmas ünneppel, és Kozáry Ferenc színművész irányítása mellett élettel töltötte meg a belvárost. A történelmi játék idén is seregnyi fehérvári diák és a város fiatal színjátszóinak közreműködésével valósult meg, a produkcióba a résztvevők az egész Városház teret, a teret határoló épületeket, sőt még a vállalkozó kedvű nézőket is bevonták.


A forradalmárok ezúttal filteres teát ittak

A forradalmi események az erre a napra ismét Pilvax kávéházra átkeresztelt Caffé Pertéből indultak, ahol Petőfire és Vasvárira várva üldögéltek a márciusi ifjak, Jókaival az élükön – filteres teát kortyolgatva... A forradalmárok tavaly kólát ittak, idén a teafiltert áztatták látványos módon – úgy tűnik, látványban soha nem sikerül megteremteni a megfelelő illúziót. Maga a játék nem volt olyan lendületes és gördülékeny, mint tavaly, és számunkra az idei, castingon kiválasztott Petőfi, Hegedűs Péter sem volt olyan karizmatikus és meggyőző, mint a tavalyi Petőfi, Szilner Olivér.

A Pilvaxból az Orvostudományi Egyetemre vonultak az ifjak – mivel az események a tavalyi forgatókönyv szerint zajlottak, nem ismételjük őket; vessenek egy pillantást tavalyi írásunkra, ahol Petőfi naplójából vett idézetekkel is aláfestettük a történéseket.


A márciusi ifjak először az egyetemi
ifjúságot állították maguk mellé,
majd a nyomdához vonultak

A történelmi játék után a Városháza előtt folytatódott a program: előbb Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, majd Cser-Palkovics András polgármester mondott ünnepi köszöntőt.

"Március tizenötödikét ünnepelve nemzeti létünk megerősítésének, megújításának reményében élünk, sőt, cselekvő megvalósítására törekszünk" – emelte ki beszédében Vargha Tamás, Cser-Palkovics András pedig a mindent elsöprő szabadság- és hazaszeretetről beszélt: "A magyar türelmes nép. Hosszú időn át képes tűrni. De a tetszhalál állapotában is ott parázslik a mélyben a tűz, ott pislákol a szívekben a hazaszeretet lángja, amely ha egyszer felszínre kerül, képes lángra lobbantani mindent maga körül" – mondta. A város polgármestere az ünnepségen külön köszöntötte Knezich Károly honvéd tábornok ükunokáját, a Székesfehérváron élő Szinyei Katalint.

A közönség a Városház térről a Helyőrségi Zenekar felvezetésével a Fekete Sas Szállóhoz vonult: 1848. március 16-án ebben a szállóban gyűltek össze a fehérvári a fiatalok az előző napi pesti forradalom hírére. A szálló falán lévő emléktáblánál koszorút helyezett el Vargha Tamás és Cser-Palkovics András, és ugyancsak koszorúztak a pártok, a fegyveres testületek és a civil szervezetek képviselői is.
A történelmi játék szereplői