2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

A mandalák világa

2012. május 05., 11:26 [fehervar.net] G. I.

N. László Gizella mandaláiból nyílt tárlat a Szent Gellért Hotel galériájában. A május végéig megtekinthető, roppant látványos tárlaton főként magyar motívumokból készült mandalák láthatóak.


N. László Gizella a jelenlévőket beavatta
a mandala készítésének műhelytitkaiba is

A mandala eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás: évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. Zártsága, kör alakja a tökéletességet, "a dolgok ideális rendjét" jelzi és jelenti.

- A mandalálért nem kell keletre utaznunk, hiszen bárhol a világon megtalálhatók. A szó önmagában kört, ívet, körszeletetet, korongot jelent, vagyis egy margaréta is mandala, de a román és gótikus templomok rózsaablakai is mandalák. De a legszebb mandala az emberi szem - mondta a tárlat megnyitóján az alkotó, aki arra is felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a motívumokat sem kell keletről venni, hiszen lehet mandalákat készíteni magyaros motívumokból is.

N. László Gizella egy kis bakonyi faluban, Kislődön született, rajzolni, festeni 1961-től a Herendi Porcelángyár Szakiskolájában tanult. Az iskola akkori művésztanár igazgatója magas szintű művészeti képzést és továbbképzési lehetőséget is biztosított növendékei számára: ő bátorította és indította el a festészet felé.

A porcelánfestés mellett a képzőművészet különböző ágaiban próbálta megvalósítani elképzeléseit. A 90-es évek elejétől az olajfestészet kapott meghatározó szerepet munkáiban. Témái többségét közvetlen környezete, a Bakony tájai kínálják. A tájképek mellett fedezte fel a mandalák csodálatos világát is, a színek és formák különleges varázsát, melynek festése kikapcsolódást és pihenést jelent számára.