2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Elhunyt Lugossy Mária szobrászművész

2012. augusztus 16., 12:01 [okkfehervar.hu, VKDGY]

Életének 63. évében, hosszú betegség után szerdán elhunyt Lugossy Mária, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Székesfehérváron két alkotás őrzi a Munkácsy-díjas szobrászművész nevét. Az egyik köztéri alkotása a II. világháborús emlékmű, a "harang" 1994 óta dísze a város főterének, másik alkotása az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak állít emléket.


Lugossy Máris
1950-2012

A művész 1950. május 9-én született Budapesten, az Iparművészeti Főiskola ötvös tanszékén szerzett diplomát, majd a továbbképzőt is elvégezte. Korai éveiben érmeket, ékszereket, köztéri órákat készített, például a balatonfüredi vasútállomás időmérőjét. Az 1970-es évek közepétől az acél, az üveg és a plexi összedolgozásából nonfiguratív plasztikákat formált.

Lugossy Mária két köztéri alkotása is látható Székesfehérváron. 1994-ben állították fel II. világháborús emlékművét, amely első díjas pályamunka volt, 2006-ban pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára készítette el a szobrászművész azt a gránit tömb emlékművet, amely a Szabó-palotánál életüket vesztett 56-os fehérvári mártíroknak állít emléket.

Munkásságát sok kitüntetéssel ismerték el Magyarországon és külföldön egyaránt. Lugossy Máriának ítélték oda elsőként 1981-ben a Smohay-díjat, 2007-ben Tiszteletbeli Polgár címet adományozott a város közgyűlése. Két évvel később, 2009-ben az augusztusi ünnepségen a Deák Dénes Díjat vehette át a szobrászművész.

"Az elhunyt szobrászművészt Székesfehérvár is gyászolja. Közterületeinken látható alkotásai és a város által neki odaítélt elismerések is mutatják tiszteletünket és elismerésünket. Jelentős kortárs alkotó távozott Lugossy Mária személyében" – írta közleményében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Lugossy Máriát a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó anyagok: