2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Lucáztak a népzenészek

2012. december 13., 21:58 [fehervar.net] Fotó és videó: G. I.

"Luca-Luca kitty-kotty, tojjanak a tikojok" címmel adott Luca-napi műsort a Hiemer-ház zsúfolásig megtelt báltermében a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

A zeneiskola népzene szakos diákjai és tanárai a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő szokásokat mutatták be: Luca-napi termékenységvarázsló rigmusok ugyanúgy szerepeltek műsorukban, mint hangszeres és énekes produkciók.

Kevés olyan jeles nap van a kalendáriumban, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint Luca napjához. Ez a nap ugyanis egykor a téli napforduló időpontjára esett: a Gergely-naptár bevezetéséig ekkor volt az esztendő legrövidebb nappala és leghosszabb éjszakája. Luca napja egyaránt alkalmas volt termékenységvarázslásra, házasság- és  időjárásjóslásra, és ezen a napon kellett belefogni a lucaszék elkészítésébe is. A néphit úgy tartotta, hogy ez a nap a boszorkányok napja, ezért a nők számára tiltott volt bizonyos házimunkák végzése.

Székesfehérváron legtovább a Felsőváros és Palotaváros földműves lakosságánál éltek azok az alakoskodó népszokások, amelyekkel a baromfiak termékenységét igyekeztek biztosítani. Luca napján a legények maskarába öltözve jártak házról házra, és bottal, piszkafával vagy söprűnyéllel megpiszkálták, "meglucázták" a tyúkokat, miközben rigmusokat mondtak.