2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Lovagrendek találkoztak

2013. június 29., 23:11 [fehervar.net] L. M., videó: G. I.

Az I. András Király Lovagrend, a Csőszi Történelmi Hagyományőrző Egyesület, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Fehérvári hagyományőrző Íjász Egyesület és a Szabad Királyi Kardforgatók részvételével rendezték meg az I. Székesfehérvári Lovagrendi Találkozót június 29-én.

A csapatok a János vitéz park mellett vertek tábort, délelőtt közös felvonulást tartottak és megkoszorúzták a lovagkirály, Szent László szobrát, majd minden csapat külön-külön is bemutatkozott.

Délután a Szent László legendáriumából ismert cserhalmi ütközetet elevenítették fel. 1068-ban a kunok Ozul vezetésével betörtek Magyarország területére, végigpusztították Erdély nagy részét, és hatalmas zsákmányt ejtettek. Amikor azonban ki akartak vonulni az országból, Salamon király, Géza és László hercegek az útjukat állták. A menekülők közül egy kunt, aki egy magyar lányt akart elrabolni, Szent László párviadalban ölt meg, ezt a párviadalt is láthattuk a bemutató során.

A kíváncsiskodók bepillantást nyerhetnek abba is, hogy az egykori lovagok, vitézek és pogány harcosok miként élték mindennapjaikat táboraikban, hogyan készültek a harcra, és ahhoz milyen fegyverzetük volt.