2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

VIZI-LISZI

2014. március 29., 23:17 [fehervar.net] L. M.

Lakóközösségi Információs és Szolgáltató Iroda nyílt a Vízivárosban. A városrészben élő közel négyezer embert tanácsadásokkal, programokkal várják a Budai út 64. szám alatt található közösségi térben.

Az Alba Regia Tanulóiért (ART) Kulturális Egyesület „Lakóközösségi programok és szolgáltatások fejlesztése a Vizivárosban” című TÁMOP-pályázatának keretében nyílt meg a „VIZI-LISZI”, amelynek feladata sokrétű. A 30 milliós támogatást nyert pályázat megvalósítóinak legfőbb célja, hogy a Vízivárosi lakótelepen élők számára olyan lakóközösségi szolgáltatásokat nyújtsanak, amelyek a társadalmi cselekvésre, az aktív állampolgárságra és a közösségi összefogásra ösztönzik a társasházak lakóit, ezzel erősítve a társadalmi kohéziót és az integrációt a lakótelepen.


Az új közösségi teret Pisch Norbert, az ART Kulturális Egyesület elnöke, Kardos András közösségszervező munkatárs, Horváth Miklósné önkormányzati képviselő, Maczuczáné Fenyves Viktória projektvezető
és Bakonyi Csilla közösségszervező koordinátor adta át a környéken élőknek


A TÁRKI kutatásai szerint a közösségi aktivitás nagymértékben függ a lakókörnyezet, a szomszédság jellemzőitől. A közösségi szerepvállalás elsődleges terepe – a munkahely és az iskola mellett – a lakóközösség. A hazai lakótelepeken élő társasházi közösségek szinte egyáltalán nem működnek, a közösségi kezdeményezések száma igen csekély.

Az emberek bezárkóznak, a szó mindkét értelmében, és a kimozdításuk ösztönzésére jött létre ez az új közösségi tér – mondta bevezetőjében Bakonyi Csilla közösségszervező koordinátor, és Horváth Miklósné önkormányzati képviselő is arról beszélt, hogy az irodának elsősorban közösségépítő és -szervező szerepe van, emellett információkat is nyújtanak: hétköznapokon 9-18 óra között bárki bármilyen ügyben betérhet hozzájuk. Hiánypótló, a lakóközösség számára fontos, az életvitelt és az aktív szabadidő eltöltést elősegítő közösségi programokat is szerveznek minden korosztály számára. Valamennyi program és szolgáltatás ingyenes.

Maczuczáné Fenyves Viktória projektvezető elmondta, hogy a projektben ez év végéig 280 óra tanácsadást, 90 közösségi, kulturális és szabadidős program megvalósítását és 14 csoportos tájékoztató fórum tető alá hozását vállalták, de ezeket a számokat csak minimumnak tekintik.

Bakonyi Csilla örömmel mesélte, hogy máris megindult a helyi összefogás: a szomszédos virágbolttól gyönyörű növényeket kaptak, hogy zöldebbé váljon az iroda, a helyi nyugdíjasklub tagjai pedig felajánlották, hogy segédkeznek a tervezett kézműves foglalkozások megvalósításában. A megnyitó előtt máris tartottak egy zumba-órát, kicsit később gyermekfoglalkotások folytak, délutánra pedig Xbox játszóházat hirdettek.A virágbolt volt a LISZI első szponzora