2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Az intézmény évadzárója

2012. június 20., 22:00 [fehervar.net] L. M.

A Leghosszabb Nap Fesztivál az intézmény reprezentációs, évadzáró rendezvénye; legfontosabb célja, hogy a városban gyarapodjék a népzenei rendezvények száma - mondta Juhász Zsófia, a Megyei Művelődési Központ (MMK) igazgatója a nagyszabású esemény mai sajtótájékoztatóján.


A fesztivált a népi kultúra szellemében
rendezik meg

A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a megyei önkormányzat támogatásával, a népi kultúra szellemében rendezik meg, így a színpadi műsorok és a gyermekprogramok sorát a Megyekorzó, a Fejér Termékek vására egészíti ki.

Juhász Zsófia elmondta: az intézményt már nem a megyei önkormányzat tartja fenn, ennek ellenére továbbra is együttműködnek. Az MMK jelenleg egyébként a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központhoz tartozik, októbertől pedig az Emberi Erőforrás Minisztériumhoz kerül - hogy ez milyen változást hoz majd az intézmény életében, később derül ki. Az MMK addig is igyekszik saját bevételeiből és sikeres pályázataiból finanszírozni programjait, sőt, újabban már szponzorokat is felkutatnak - a fesztiválhoz például több támogatót is szereztek.


A Megyekorzó ősztől körbejárja a várost

Az MMK legfontosabb feladata, hogy megye­szerte, főként a kistelepüléseken szervezzen kulturális programokat, így a megye­szék­he­lyen ritkán rukkol elő saját rendezvénnyel. "A Leghosszabb Nap Fesztivál azonban fontos számunkra: immáron a tizenegyediket rendezzük meg" - hangsúlyozta Juhász Zsófia, emlékeztetve a jelenlévőket, hogy az első Leghosszabb Nap Fesztivált még a Helyőrségi Klub kertjében szervezték a Fonódás Kulturális Egyesülettel, aztán a rendezvény "kinőtte magát", és a Zichy ligetben talált állandó otthonra. Most két év szünet után ismét megrendezik a fesztivált, immáron új helyszínen, a III. Béla király téren, ahol 2010-ben már szerveztek egy hasonló eseményt, Leghosszabb Nap Éjszakája címmel.

"Megyei feladatellátóként kötelességünk, hogy a megyében működő csoportok - pávakörök, dalkörök, citerazenekarok, népzenei szólisták és néptáncegyüttesek - számára bemutatkozási lehetőséget kínáljunk a megyeszékhelyen" - mondta az intézmény igazgatója a fesztivál legfontosabb részéről, a IX. Régiószomszédolóról, hozzátéve, hogy erre a vázra további, főként zenés műfajokat, gyermekfoglalkozásokat fűztek fel.

A fesztiválhoz a megyei önkormányzat a Megyekorzóval csatlakozott. "Ezt a rendszeres vásárt a Fejér Megyei Önkormányzat azért hívta életre, hogy minél szélesebb körben bemutassa a Fejér megyei termékeket, köztük sajtot, lekvárt, szörpöt, mézet, kerámiákat, ötvösmunkákat" - mondta a tájékoztatón Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, aki azt is elárulta, hogy a Megyekorzó most először hagyta el a Szent István teret, de ez ősztől rendszeres lesz, és a vásár körbejárja a fehérvári városrészeket.


Színes programokkal készülnek
a fesztiválra

Deák Balázs, az MMK munkatársa a rendezvény részletes programját ismertetve elmondta, hogy a Régiószomszédoló három blokkban fellépő csoportjai mellett a gyerekeket is sokféle programmal várják: a Barátság moziban filmvetítéssel, a színpadon bábelőadással, koncerttel és hangszersimogatóval, az MMK hátsó bejárata mellé pedig kitelepülnek az intézményben működő kézműves szakkörök, a szövő- és fazekas műhely, az Animono animációs filmkészítő és a Start kreatív műhely képviselői, valamint a Terembura egyesület tagjai. Ők valamennyien kézműves foglalkozásokra invitálják az érdeklődőket, és nem csak a gyerekeket.

Juhász Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvény arculatán végigvonul a most világszerte divatos kalocsai minta - még fesziválpólókat is nyomattak ezzel a mintával -, ezért úgy érezték, hogy a rendezvény méltó megkoronázása csak az lehet, ha a kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes lép fel. Ők egyébként ingyen vállalták a fellépést, ezzel támogatva a rendezvény sikerét.

A szervezők reménykednek a jó időben, a kánikula mérséklődésében, de a biztonság kedvéért a rendezvény ideje alatt sátrakat állítanak fel - a színpad nézőtere fölé is -, hogy védjék a látogatókat a napsütéstől.

Kapcsolódó anyagok: