2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Kultúrházak éjjel-nappal

2011. szeptember 12., 21:07 [fehervar.net] L. M.

Fehérvári intézmények is csatlakoztak a hagyományos országos programsorozathoz: A Szabadművelődés Házában a futurológia lesz a fő téma, a Művészetek Házában pedig a kreativitás.

A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó, szeptember 17-én zajló programsorozat során a látogatók megismerhetik, milyen magas szintű a közművelődési intézményekben a szellemi kulturális örökség védelme, valamint az új értékeket teremtő alkotó tevékenység.

Fehérváron A Szabadművelődés Háza a 90 éve született Stanisław Lem emlékének szenteli a nap rendezvényeit, melyek között futurológiai előadás éppúgy megtalálható, mint a tánc vagy a zene. Bevezetésként, 17 órától jótékonysági árverést rendeznek Őri Tóth István fotónyomataiból, amelyeket júniusban a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében állítottak ki. Nyolc órakor nyílik meg "Az én kozmikus tárgyam" című tárlat, mely a látogatók ötleteiből és tárgyaiból a helyszínen szerveződik, ugyanis aznap este hatig várják a közönség "kozmikus tárgyait". Az árverés és a kiállítás között a FolkManuSHOWk lépnek színpadra, majd előadás, felolvasás és beszélgetés zajlik Stanisław Lemről és a megálmodott jövőről. Lesz távcsöves bemutató is, az éjszakába nyúló estet a Mind controll és a Cry Baby koncertje zárja.

A Művészetek Házában ugyancsak 17 órakor kezdődnek a programok, amelyek vezérfonala a vizuális és a tárgyalkotó kreativitás. Először az intézmény kreatív gyermek szakkörei - az Animono és a Start műhely - tartanak interaktív bemutatót, majd az intézmény múltját és jelenét bemutató plakátkiállítás és a IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat szövés, nemez kategóriájának kiállítása nyílik meg. Fél hétkor egy újabb tárlatra várják az érdeklődőket, amelyet a "Zene-zoom" fotópályázatára érkezett alkotásokból rendeznek. Fél nyolckor kezdődik Horváth Gergely önálló estje, az Egy lemur vallomásai.

Kapcsolódó anyagok: