2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Átadták a város idei kitüntetéseit

2011. augusztus 19., 21:15 [ÖKK] Fotó: L. M., ÖKK, G. B.

A Nemzeti Emlékhelyen kezdődött Székesfehérvár és Fejér megye közös ünnepi megemlékezése, majd a Szent István téren folytatódott a program a város ünnepi közgyűlésével. A polgármesteri köszöntő után adták át a város önkormányzata által odaítélt kitüntetéseit. Három új díszpolgára van ezentúl a városnak, hárman Tiszteletbeli Polgár címet vehettek át, valamint hat személynek Pro Civitate emlékérmet adományoztak. Az elismeréseket Cser-Palkovics András polgármester adta át. 


A Pro Civitate Emlékérmet a polgármester
adta át Kozáry Ferencnek

Idén először hivatalosan is ünnepi időszak Székesfehérváron az augusztus 14-e és 20-a közötti. Fejér megye és Székesfehérvár önkormányzatának közös Szent István-napi ünnepségével indult a pénteki programok sora a Nemzeti Emlékhelynél, ahol egykor államalapító királyunk bazilikája állt, és ami Magyarország királyainak egykori koronázó és temetkezési helyéül szolgált.

Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. "Megszentelt helyen állunk, az ősi bazilika romjai között, az államalapító szent király kőkoporsója előtt. Annak ünnepét üljük, aki honfoglaló, kalandozó, félnomád népét erős kézzel bekormányozta a keresztény Európába. Időben majd ezer év választ el bennünket a szent király korától, ám művének szilárd alapjait megmaradásunk, mai európai jelenlétünk is igazolja."

Az ünnepség végén Szent István szarkofágjánál helyezték el a résztvevők a megemlékezés virágait, tisztelegve az államalapító előtt. A résztvevők a Helyőrségi Zenekar vezetésével közösen sétáltak át a Szent István térre, ahol a város közgyűlése tartotta ünnepi ülését, most először szabadtéren.


Cserta Gábor a helyi irodalmi és zenés
programok, színházi előadások
állandó résztvevője

Az ünnepi közgyűlésen Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. "Szent István királyunk alakja ezer év távlatából is erővel és hittel töltheti el a ma emberét is! Nem adta fel az álmát, nem alkudott meg kevesebbel, mint egy sikeres nemzet megteremtésével, megújításával! Kedves barátaim, új korok új csatáit vívjuk ma! Megújulásért, piacokért, foglalkoztatásért, emberibb életért folyik a harc, és vért ugyan nem ontanak benne, de boldogulásunk - gyermekeink és unokáink jövője - múlik az eredményen. Székesfehérvárt ősi jogon és az újabb idők jogán is kiemelt szerep illeti ebben a küzdelemben."

Az emlékállításból a város is kiveszi a részét, hiszen Székesfehérvár önkormányzata - 1038-ra és 1938-ra emlékezve - a 975. és a 75. évforduló megünnepléséhez 2013-at emlékévvé nyilvánította. "Azt akarjuk, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy 2013. felidézze 1938. építő-szépítő idejét, és azt a szellemet, melyben városunk minden polgára örömteli dolgának érezte részt venni a közös munkában!" A polgármester a rövid idő alatt elvégzendő sok nemes feladathoz kérte mindenki segítségét.


Kozáry Ferenc aktív résztvevője
városunk kulturális életének

Az ünnepi közgyűlésen került sor a város által adományozott kitüntetések átadására, amelyekkel az élet különböző területén Székesfehérvárért sokat tett polgárok munkáját ismeri el.

2011-ben Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése három díszpolgári cím odaítéléséről döntött. Posthumus Székesfehérvár Díszpolgára díjat adományoztak tiszteletreméltó Kaszap István, fiatalon elhunyt jezsuita szerzetesnek. Székesfehérvár díszpolgára lett Mezey György, aki 2009 és 2011 között az FC Fehérvár, majd a Videoton FC vezetőedzőjeként dolgozott. Posthumus Székesfehérvár díszpolgárává választották Sipos Józsefet, a Fehérvár Televízió egykori vezetőjét, a Lecsófesztivál létrehozóját.

Pro Civitate Emlékérmet adományozott Székesfehérvár Közgyűlése Cserta Gábornak, Illyés Endrénének, Dr. Keserű Tamásnak, Kocsis Balázsnak, Kozáry Ferencnek és posthumus Mezővári Józsefnek.

A nem székesfehérvári, de a városért sokat tevő személyek munkáját Tiszteletbeli Polgár címmel ismeri el a közgyűlés. Idán hárman részesültek ebben: Gál László hegymászó, Monika Buchheit Schwäbisch Gmündből és Osztoics Mihály Gyulafehérvárról.