2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Mély nyomok és betöltetlen űr

2013. február 20., 22:12 [fehervar.net] L. M., fotó: Sági István és Gulyás Buda

Hetven éve született, és már nyolc éve nincs köztünk Kozák András színművész, rendező, a Vörösmarty Színház egykori művészeti vezetője, aki betöltetlen űrt hagyott maga után a hazai színházi életben.


Hegedűs a háztetőn

Kozák András 1943. február 23-án született Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az akkori Vencsellőn. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1965-ben a szolnoki Szigligeti Színházban kezdte pályáját, majd a Thália és az Arizona Színházba szerződött, ahonnan húsz év után tért vissza Szolnokra. 1992-től a Nemzeti Színház, a mostani Pesti Magyar Színház tagja volt, 2000-ben szerződött a Vörösmarty Színházhoz, ahol Péterffy Attila igazgató mellett művészeti vezetőként dolgozott, Szurdi Miklós igazgatósága idején színművészként folytatta pályafutását, 2004-től pedig a Vidám Szí­npad tagja volt.

A fehérvári teátrum művészeti munkájának irányítójaként mély nyomokat hagyott a fehérvári színjátszásban. Vezetői munkája mellett rendezett és játszott is, színpadi partnere sokszor volt felesége, Drahota Andrea, aki szintén a fehérvári társulat tagja volt. Kozák András felejthetetlen alakításai közé tartozik Tevje, a tejesember a Hegedűs a háztetőn című musicalben, Fülöp atya a Legyetek jók, ha tudtok című színműben, Tódorka Szilárd tanár úr A nagymama című vígjátékban vagy II. Henrik Az oroszlán télen című színműben; de ő volt a gyúró a 4x100-ban és játszott A salemi boszorkányokban is. Fehérváron ő állította színpadra a Csárdáskirálynőt, A kőszívű ember fiait, a Tokaji aszút, a Sirályt, a Lóvátett lovagokat és az Olympiát.


4x100

Emlékezetesek filmbeli alakításai is: megszámlálhatatlan mennyiségű filmben és tévéjátékban szerepelt, köztük olyan klasszikusokban, mint a Sodrásban, a Szegénylegények, a Csillagosok, katonák vagy az Oszlopos Simeon.

1971-ben és 1978-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki; 1981-ben érdemes művész, 1990-ben kiváló művész címet kapott, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át, majd 1993-ban Magyar Művészetért Díjban, 1996-ban Kossuth-díjban részesült. Hosszan tartó, súlyos betegség után 2005. február 24-én Budapesten érte a halál.

"Boldog vagyok, és hálát adok az Istennek, hogy olyan korban dolgozhattam és lettem színész, amikor nagyon jó volt a magyar színház, és akkor voltam filmszínész, úgymond, amikor európai hírű volt a magyar filmgyártás" - foglalta össze pályáját hatvanadik születésnapján, két évvel a halála előtt.


Legyetek jók, ha tudtok

A színművész ravatalánál Esztergályos Károly filmrendező mondott búcsúszavakat, felidézve, hogy Kozák András mindig viselt az inge alatt egy keresztet, és ezt a jelmez alatt sem vetette le: "Talán érezte, hogy minden pillanatban védelemre szorul" - mondta. "Nagyon zárkózott volt, sose tudtam biztosan, mi van benne. De azt tudom, mit képes elhitetni. Mindent" - tette hozzá a filmrendező, hangsúlyozva: arca mindent elárult arról, akit játszott és arról is, aki játszott.

"Szemérmes volt, aki csak alakításaiban érintette sorsunkat" - írta róla Lőrinczy Attila, városunk egykori kulturális alpolgármestere a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. - "Minden megjelenésével azt sugallta, hogy neki egyetlen dolga van: hihető és lelkünket felkavaró figurákban megmutatni, milyen is vagyunk. A többi néma csend. Amit mondani akart, elmondta a színpadról."

 


A salemi boszorkányok

Az oroszlán télen