2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Megnyílt a Korda Filmpark

2011. június 21., 20:35 [fehervar.net] L. M.

Felavatták, és a szakmai közönségnek bemutatták Magyarország első filmes témaparkját, az etyeki Korda Stúdió mellett épült látogatóközpontot, amelyet július 1-től vehet birtokba a nagyközönség.


Kis hibával sikerült felírni

Az 1400 négyzetméteres kiállítócsarnokból, az 1100 négyzetméteres étteremből és a 8000 négyzetméteres középkori díszletvárosból álló park 1,2 milliárd forintból épült, ennek felét a projektgazda Filmközpont Kft. az Új Széchenyi Terv keretén belül nyerte el. A beruházók évi 50 ezer látogatóra számítanak.

Az ünnepélyes megnyitót az étteremben tartották, amelynek falán George Cukor híres mondása olvasható: "Nem elég, ha magyar vagy, tehetségesnek is kell lenned." (Sajnos, az egymondatos felirat helyesírási hibával került fel a falra. Emellett az is megdöbbentő volt a jelenlévők számára, hogy a visszhangos hangosításban nem lehetett követni az elhangzó beszédeket, a szónokok pedig nem kaptak megfelelő mennyiségű fényt az operatőrök és fotósok számára – egy filmstúdió esetében ez minimum meglepő...)


Közösen vágták át a szalagot
(Fotó: Borbély Béla)

A tematikus park azon beruházások közé tartozik, amelyek a fejlődési pályára lépett gazdaságot segítik – mondta Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke, aki azt is kiemelte, hogy a Korda Stúdió jelenleg Európa legjobban "töltött" stúdiója: éves kapacitásait már hónapokkal ezelőtt lekötötték.

Cser-Palkovics András fehérvári polgármester, aki a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöként jelent meg a rendezvényen, ezt a beruházást példaként említette arra, miként kell tartalommal megtölteni az uniós pályázatokat. Hangsúlyozta, hogy a Korda Stúdió a világ egyik legfontosabb iparágát hozza el Magyarországra, a Közép-dunántúli Régióba, és az itt forgó produkciókkal, valamint a most átadott látogatóközponttal munkalehetőségeket is teremtett.

A turizmus és a filmipar számos szállal kötődik egymáshoz – vélekedett Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a hazánkban forgatott mozi- és tévéprodukciók révén növekszik Magyarország ismertsége és népszerűsége, a Korda Stúdió pedig akár 70 ezer vendégéjszakát is jelenthet az országnak.

A Korda Stúdió Zrt. vezérigazgatója, Csapó Tamás szerint azért volt érdemes felépíteni a témaparkot a 35 hektáron elterülő stúdiókomplexum mellé, mert a turistalátványosság minden támogatott forintjára több mint kétszeres megtérülés várható.


A Korda Stúdió 35 hektáron terül el (Fotó: Korda Stúdió)

 

Na de lássuk, mit is kínál a filmpark! A legfeltűnőbb a szabadtéren felépített, pontosabban még befejezés előtt álló olasz reneszánsz díszletváros, ahol az avatási ünnepség résztvevői nem fotózhattak, és a látogatók előtt is csak 2012-től nyitják meg. A Rómát, Firenzét és Milánót idéző házak, házsorok megdöbbentően élethűek, még közvetlen közelről is – csak a falakat megkocogtatva derül ki, hogy mindez műanyagból készült. Júliustól ebben a díszletben forgatják a Borgiák című tévésorozat következő évadját, Jeremy Irons főszereplésével – az ugyancsak Etyeken forgatott első évad hazai premierje egyébként június 28-án lesz az HBO-n. A legendás családról szóló sorozat elmeséli a korrupt családfő, Rodrigo Borgia felemelkedését egészen a pápai trónusig, amelyen ülve azután elkövet minden bibliai bűnt, hogy megszerezzen és megtartson minden hatalmat, befolyást és az óriási vagyont magának és a családjának.


A Korda fivérek kalandos életútját
is bemutatják

A másik díszletváros, amit a látogatók megtekinthetnek, New York brooklyni városrésze, amit a Hellboy 2. forgatásánál használtak – ősszel pedig kialakítanak egy interaktív forgatási helyszínt is, ahol az érdeklődők akár a történet szereplőjeként, vagy stábtagként részesei lehetnek egy-egy jelenetnek.

Bár a magyar filmgyártás világhírű (volt), és Hollywood megalapozásában is számtalan magyar vett részt, hazánkban mégsincs filmes múzeum. Ezt a hiányosságot pótolja most a látogatóközpont kiállítóterme, ahol filmtörténeti utazásra hívják a filmrajongókat. A Korda Emlékkiállításon bemutatják a Túrkeve melletti Pusztatúrpásztóról származó Korda Sándor filmrendező és producer, valamint legendás fivérei, Korda Zoltán rendező és Korda Vince Oscar-díjas díszlettervező életútját.


A green screent sokan kipróbálták

A csarnok másik részében a mozgókép története elevenedik meg a kiállított muzeális tárgyakon keresztül: olyan filmtörténeti érdekességekkel is meg lehet ismerkedni, mint a zootróp, az élet kereke, amely nem más, mint függőleges nyílásokkal megalkotott henger, belsejében fázisképekkel – a hengert megforgatva ezek a mozgókép illúzióját keltik. A tárolókban a húszas évekből származó filmvetítők is láthatók, és megtekinthető a mozigép ős, a "kézihajtányos vetítőtekerenc" is.

Interaktív installációk engednek betekintést a filmkészítés folyamatába, a filmes trükkök világába. A látogatók egyes kiállítási tárgyakon ki is próbálhatják a filmgyártás egykori és mai technikáit. Külön installációt kaptak a kamerák, makettek, jelmezek, optikai trükkök, az animáció és az utómunka.

A parkban felkészült animátorok vezetik körbe a látogatókat, akik csak előzetes foglalással juthatnak be, a www.kordafilmpark.hu weblapon keresztül, ahol további hasznos információk találhatók a megközelítéséről, jegyárakról, kedvezményekről is. Itt olvashatjuk például azt is, hogy a Korda Filmpark június 22-30. között bevezető áron várja a látogatókat.