2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Fekete képek

2014. augusztus 10., 18:15 [fehervar.net] G. I.

Fekete képek címmel Koppány Attila festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Pelikán Galériában. A szeptember 12-ig látogatható tárlatot Smohay András művészettörténész ajánlotta a megnyitó közönségének figyelmébe.

"Az utazás több egyszerű helyváltoztatásnál: az emberi élet alapvető mozzanata, létünk minőségét befolyásol tényező" - mondta a tárlatot megnyitó Smohay András. - "A művészet számára is gyakori téma az utazás. Számtalan irodalmi, képzőművészeti alkotás, film szól az utazásról, és a művészek nemcsak témának választják az utazást, hanem élmény és ihlet forrása, vagy akár életforma is lehet számukra. Az enyingi születésű, de a művészeti pályáján Székesfehérvárról indult Koppány Attila biztosan tudja, hogy senki se lehet próféta a saját hazájában, de ő mégis hazajött. 2009-ben nyert felvételt a Székesfehérvári Művészek Társaságába, azóta többször is szerepelt egy-egy művével itt, a Társaság szentélyének számító Pelikán Galériában, ahol ma önálló kiállítással jelzi: hazatért" - zárta gondolatait Smohay András.


Koppány Attila tárlatát Smohay András nyitotta meg


Koppány Attila, a győri Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszékének egyetemi tanára Enyingen született, diákéveit Székesfehérvárott töltötte. Képzőművészeti körökben és szabadiskolákban ismerkedett meg a festészet és a grafika technikáival és az alkotás alapvető folyamataival. Székesfehérvárott Áron Nagy Lajos és Ballagó Imre festőművészek tanítványa volt, ebben az időszakban két alkalommal díjazták aranyéremmel munkáit (1963, 1965) a Keszthelyi Helikon Ünnepségeken.

1966-tól Budapesten tanult tovább. Rendszeres képzőművészeti tanulmányokat a Műegyetem Építészmérnöki Karán a Rajz és Formaismeretek Tanszék művészeti kurzusain, ill. a tanszék műtermeiben folytatott. Mesterei Boross Géza és Máriási (Masznyik) Iván festőművészek voltak. Első önálló kiállítását Budapesten 1968-ban Dr. Pogány Frigyes professzor, az Iparművészeti Főiskola főigazgatója nyitotta meg. Ezután már rendszeresen kiállító művész. A Fejér megyei képzőművészek kiállításain 1974-től 1977-ig szerepelt. 1977-ben a megyei tárlat díját nyerte el grafikai alkotásaival. 1977-ben költözött Győrbe, ahol azóta is minden megyei tárlaton szerepelt, 1982-ben megyei pályázati díjat és Borsos Plakettet nyert.

A Képzőművészeti Alap, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete mellett számos művészeti egyesület tagja, így egy éve a Székesfehérvári Művészek Társaságának is. Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a Xantus János Múzeum, a győri Városi Művészeti Múzeum gyűjteményében, a Körmendi-Csák Kortárs Művészeti Gyűjteményben, a Rechnitzer Gyűjteményben valamint középületekben és számos további magángyűjteményben. Székesfehérváron a Jáky József Szakközépiskola aulájában látható Földmérők című mozaikképe.


Kapcsolódó anyagok: