2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Örökségünk ünnepe

2012. szeptember 16., 14:33 [fehervar.net] Turáni-Kerkay Péter Balázs

Épületek, műalkotások, romok őrzik épített kulturális örökségünket, és ezek egy része el van zárva a nyilvánosság elől - ám Európa-szerte évente egyszer, egy szeptemberi hétvégén ezek is megnyílnak a közönség előtt, és a Kulturális Örökség Napjai keretében szakszerű idegenvezetéssel, ingyenesen tekinthetők meg.


A faragott kabinsor

Idén szeptember 15-16-án ünnepeltük épített örökségünket, és ezen a két napon Fehérváron is bejuthattunk ilyen elzárt helyekre. Székesfehérváron látogatható volt például a Megyeháza lovagterme, a Fejér Megyei Levéltár, a Hiemer-ház, az Árpád fürdő és a Püspöki palota - a legtöbben idén is a Püspöki palotába és az Árpád fürdőbe szerettek volna bejutni.

Utóbbi helyszínen a szervezőket is meglepte a nagy érdeklődés, és nem is tudták tartani ez eredetileg meghirdetett félórás intervallumokat: a csoportok folyamatosan követték egymást. Mindenki lenyűgözve hallgatta az alkalmi idegenvezetőt, figyelte a látnivalókat, a szebbnél szebb kabinokat, fürdőmedencéket, a sószoba és egyéb létesítmények által nyújtott lehetőségeket, a falakon pedig képekről ismerhették meg a régi fürdőt. A bejárást követően az ízlelőbimbókat lehetett kényeztetni: a fürdőben helyi, illetve Fejér megyei termelők képviseltették magukat, mézet, lekvárt, bort, pálinkát és sajtot lehetett kóstolni, vásárolni.


a Moskovszky-terem

A Hiemer-házként ismert Himer-Font-Caraffa épülettömb bejárása a házasságkötő teremben kezdődött: az épületben "túrázók" itt az épületegyüttes rövid történetét hallgathatták meg. A túra a második ütemben felújított részben indult, a két vendéglakosztály, a konyha és a sarokerkélyes szobaként is ismert Moskovszky-terem megtekintésével, majd a harmadik ütemben felújított szárnyban folytatódott. Itt leginkább a bálterem ledvilágítása nyűgözte le a látogatókat: a terem megvilágításának színét az aktuális rendezvény bérlője határozhatja meg. Mint megtudtuk, a teremben általában egy nyugdíjasklub tart rendezvényeket, ők a lila szint kedvelik. Innen a házban üzemelő étterem hátsó szárnyába vezették a látogatókat: a későbbi nagyobb forgalomban bízva az étterem ezen része később fog bepillantást engedni a ház történelmébe. A házról szóló, nemrég kiadott százoldalas, kétnyelvű könyvvel a belső udvarban ismerkedhettek meg a túrázók.

Mindkét helyszínen sokan panaszkodtak egymásnak arról, hogy későn, szinte csak a véletlennek köszönhetően tudták meg, hogy a hétvégén milyen, az épített örökséget bemutató rendezvények zajlnak hazánkban és városunkban. Elmondásuk szerint, ha időben tudomást szereztek volna róla, akár az egész családdal, baráti körrel érkeztek volna a bejárásokra. A tájékozódásnak nyilván nem tett jót, hogy a szervezők is csak csütörtökön tartottak sajtótájékozatót a hétvégi eseményekről.

 

Sétánk az Árpád-fürdőben

Sétánk a Hiemer-házbanKapcsolódó anyagok: