2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Koldusok és királyfiak

2013. május 17., 01:02 [fehervar.net] L. M.

Ősbemutatóra készül a Vörösmarty Színház: ezekben a hetekben válogatják a Koldus és királyfi musical címszereplőit, és további jelentkezőket is várnak.


A jelentkezők többsége tehetséges és felkészült volt


Szurdi Miklós és Döme Zsolt családi musicaljét decemberben mutatja be a Vörösmarty Színház, a címszerepekre castingot írtak ki. Az első válogatóra tizennyolc jelentkezőt hívtak be, és közülük többen is alkalmasak lennének a szerepekre.


A castingra ikrek is jelentkeztek:
Szelle Marcell és Szelle Szilárd
számára nem ismeretlen a zenés színpad

– Sajnos, jelen esetben még kevés a színészi tehetség, az ének- és tánctudás: a történet miatt a koldusnak és a királyfinak nagyon kell hasonlítania egymásra, ez megnehezíti a dolgunkat – magyarázza Szurdi Miklós rendező. – Továbbra is várjuk 15-20 év közötti fiúk jelentkezését, hiszen valójában nem két fiút keresünk, hanem négyet, vagy még inkább hatot. Egy pillanat alatt megnőnek ezek a gyerekek: lehet, hogy most kiválasztjuk őket, ősszel meg már húsz centivel magasabbak lesznek. Ráadásul ez nagyon mutálós kor, így a hangjuk is egyik pillanatról a másikra változik. Mindenképpen szeretnék négy 15-16, legfeljebb 17 éves fiút, és be szeretném biztosítani a szerepeket két 19-20 éves, fiatalos kinézetű fiúval is, nekik már nem változik a hangjuk, és talán a magasságuk sem.

– Filmekben gyakran alkalmazott módszer, hogy egy ember játssza mindkét szerepet, kerülik a páros jeleneteket, de ha mégis szükséges, egyikük háttal áll, vagy félhomályban. Ebben a megoldásban nem gondolkodtál?


A jelentkezőket Szurdi Miklós rendező mellett
Döme Zsolt zeneszerző, Réti Anikó korrepetitor,
Németh Mariann rendezőasszisztens és
Rovó Tamás koreográfusasszisztens
is meghallgatta

– Nem, én mindenképpen két egyforma fiút szeretnék. Egy embernek színházban sok lenne a két szerep, és nem is akarom megkerülni a páros jeleneteket, hiszen pont ettől válik izgalmassá a dolog.

– A további szerepekben kiket látunk majd?

– Egyelőre a szereposztás fázisában vagyunk, döntés később születik. A fiatal főszereplők mellett egy nagyon komoly férfi szerep van a darabban: Miles Hendon a trónörökös Edwardot pátyolgatja és kíséri végig az útján anélkül, hogy egy percig is elhinné neki, hogy tényleg ő a királyfi – mégis megsejt, megérez benne valami különlegeset, és óvja-védi mindentől. Neki öt-hat dala is van, nagyon nehéz szerep, és a fiúk mellett őt is kettőzni kell.

– Miért pont a Koldus és királyfit viszed színre?

A casting folytatódik

A Vörösmarty Színház továbbra is várja musical-szintű énektudással rendelkező, 15-20 év közötti fiúk jelentkezését a Koldus és királyfi musical címszerepeire. Jelentkezési határidő: június 21., a meghallgatás június 24-én lesz. A meghallgatás menetéről, időpontjáról a jelentkezések beérkezését követően e-mailben küldenek értesítést. A meghallgatásra két dallal (alapot vinni kell), valamint két verssel vagy prózával kell készülni. A fényképpel, elérhetőségekkel ellátott önéletrajzokat a muveszet-t@vorosmartyszinhaz.hu e-mail címen várja Szabó Kata művészeti titkár.

– Ez már félkész darab volt, amikor Szikora János igazgató A dzsungel könyve után felkért egy újabb musical megrendezésére. Megkérdeztem, lehet-e ez a darab, mert ez a történet engem már régóta nagyon izgat, ő pedig megörült neki, hogy ebből ősbemutató lehet Fehérváron. Nagyon aktuálisnak gondolom a darabot: minden korábbi rendezésemnek volt mondandója, jelentése erről a világról, és szerintem ennek a történetnek is lesz. Egyszer fent, egyszer lent: amikor valaki beleszületik valamibe, azt hiszi, hogy nincs is azon kívüli világ – más meg beleszületik valami egészen másba, és szintén nem tud elképzelni maga körül egy másik világot. Aztán egyszer csak szerepet cserélnek, és ez hihetetlenül nagy tanulsággal szolgál mindkettőjük számára; ráadásul mindez kamaszkorban történik, ami amúgy is a legfurcsább, legnehezebben feldolgozható szakasz az ember életében. És ma egy olyan világot élünk, amikor a lent és fent nagyon-nagyon elválik egymástól. Ezért aztán nagyon meghatározó az életünkben az, hogy ki hogyan él azzal, amit kap, amit szerez – vagy hogyan bánik azzal, ami nincs neki.

– Egy musical elképzelhetetlen szerelmi duettek nélkül, de az eredeti történetben senki nem esik szerelembe. Írtál bele további szereplőket?


Néhány jelentkező belekóstolhatott
a musical dalaiba is

– Szerelmi szálakat írtam bele: azt gondolom, kevés annál izgalmasabb dolog van annál, mint hogy egy kamaszkorban lévő fiú hogyan lesz szerelmes, akár egy picit idősebb lányba is. A történelemből is tudjuk, hogy a királyok politikai okokból gyakran idősebbekhez kényszerítették hozzá utódjaikat – a korkülönbség nem volt olyan zavaró, mint ma.

– Kik az alkotótársaid?

– Döme Zsolt szerezte a zenét: a darab zenei világa bátran eklektikus és sokféle, akárcsak az Aidáé. Szándékaink szerint a darab zenéjét tartalmazó CD a bemutatón már kapható lesz, ahogy annak idején a Diótörő és Egérkirály esetében is. Bakó Gábor lesz a koreográfus, akivel az Aidát és A dzsungel könyvét is színre vittük. Fekete Móni lesz a jelmeztervező: ő a kosztümök tekintetében is színpadra varázsolja a XVI. századi Angliát, a díszleteket pedig Szlávik István készíti, akivel szintén nagyon régóta, nagyon sokat dolgoztam már. Izgalmas, fordulatos, ugyanakkor szívhez szóló történetet állítunk közösen színpadra.