2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

A világ táncai Fehérváron

2014. augusztus 23., 19:50 [fehervar.net] Fotó és videó: G. I., szöveg: L. M. és ÖKK

A fellépő együttesek ünnepélyes bevonulásával kezdődött a XIX. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál augusztus 20-án a Vodafone Sportcsarnokban: az időjárás idén nem volt kegyes a fesztiválhoz, a hagyományos belvárosi felvonulás elmaradt, a gálaműsort is inkább fedett helyen rendezték meg.

A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál az augusztusi ünnepkör egyik legkedveltebb, rendkívüli népszerűségnek örvendő programelemévé vált Székesfehérváron. Idén Baszkföldről, Észak-Ciprusról, Olaszországból, Moldovából, Montenegróból és Szerbiából érkeztek vendégek, valamint szerepel egy Budapesten élő szenegáli csoport is. Rajtuk kívül a házigazda Alba Regia Táncegyüttes, és számos magyar fellépő színesíti az augusztus 24-ig tartó programot.


A gála nyitányaként Erkel Ferenc "Hunyadi László" című operájának Palotás tételét láthatta a közönség az Alba Regia Táncegyüttes előadásában. Ezután Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevő csoportokat és a közönséget. Elmondta: "Szeretném köszönetemet kifejezni mindenkinek, aki az elmúlt hetekben szervezőként nagyon sokat dolgozott azért, hogy együtt lehessünk ma este, és a következő napokban jól érezhessük magunkat. Ugyancsak köszönöm az együtteseknek, hogy eljöttek hozzánk Magyarországra, a Királyok Városába."

Székesfehérvár polgármestere beszédét követően Botos Józsefet kérte fel a fesztivál megnyitására. Az Alba Regia Táncegyesület eddigi vezetője a város kulturális örökségének, népi hagyományainak ápolása, valamint a táncművészet szolgálatában végzett alkotói és oktatói munkássága elismeréseként díszpolgári címet vett át az ünnepi közgyűlésen. Botos József, aki 55 éve szolgálja Székesfehérvárt, hangsúlyozta: "Amikor tizenkilenc évvel ezelőtt megálmodtuk ezt a fesztivált, az volt a célunk, hogy élettel töltsük meg a várost. Azt gondolom, ez sikerült, és köszönöm mindenkinek, aki ehhez hozzájárult. Ma már elmondhatjuk, hogy Székesfehérvár valóban tele van élettel! Az elmúlt években 72 ország közel 300 csoportja képviseltette magát. Csaknem tízezer táncos vitte hírünket szerte a világban, és ismertette meg városunk nevét. Kívánom, hogy a jövőben nagyon sok ilyen fesztivált rendezhessünk Székesfehérváron! Nagyon köszönjük a város támogatását, és kérjük, hogy továbbra is segítsék ennek a rendezvénynek a megvalósítását."

A köszöntők után egymást követték a színpadon a néptáncegyüttesek. Fellépett az észak-ciprusi Lefkosa Folklór Egyesület, a pécsi Khelipeske Rom csoport (a Fund Cigány Alapfokú Művészeti Iskola felnőtt csoportja) és a Chache Rom zenekar, a moldovai Hora Horita együttes, a baszkföldi Elai-Alai táncegyüttes és zenekar, a montenegrói Iskra néptáncegyüttes, az olaszországi Citta Di Agrigento néptáncegyüttes, a Budapesten élő, szenegáli művészekből álló Afro Magic Band, majd a szerbiai KUD Sava Jeremic együttes. A gálaestet az Alba Regia Táncegyüttes zárta, amely idén ünnepeli fennállásának 65. évfordulóját. A házigazdák "Észak felé" című produkciójuk során magyar és román táncokat adta elő Észak-Mezőségről.

A fesztivál során számos fellépő képviseli a magyar folklórt. Szerepel a programban az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf, a Romengo zenekar, a miskolci Szinvavölgyi Néptáncműhely, Tintér Gabriella, illetve Szalonna és a bandája.

A XIX. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál augusztus 24-én, vasárnap ér véget: a tervek szerint 19 órakor indul a hagyományos felvonulás a Táncházból, a gála pedig 20.00 órakor kezdődik a nagyszínpadon, a Városház téren, eső esetén újra a sportcsarnokban.