2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Királyi napok jönnek

2014. augusztus 15., 22:09 [fehervar.net - ÖKK] L. M.

Szabadtéri előadások, zenekari bemutatók, folk- és gasztronómiai estek, gyermekprogramok és sok minden más szerepel az augusztus 20-24. között zajló XIX. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál kínálatában, amelyben helyet kapott a "Fölszállott a páva" tehetségkutató versenyhez kapcsolódó gálaműsor is.

A rangos eseményt hét meghívott külföldi csoport és számos hazai fellépő közreműködésével rendezik meg: Baszkföldről, Észak-Ciprusról, Olaszországból, Moldovából, Montenegróból és Szerbiából jönnek vendégek, valamint érkezik egy Budapesten élő szenegáli csoport is. A nemzetközi forgatagban a hazai színeket elsősorban a házigazda Alba Regia Táncegyüttes és csoportjai - a senior, a junior és az utánpótlás csoportok - képviselik.


Olaszországból a Citta Di Agrigento néptáncegyüttes érkezik


A program a megszokott rend szerint zajlik: augusztus 20-án 19.00 órakor a hagyományos felvonulással indul a program a Táncháztól, majd a Városház téri színpadon 20.00 órakor kezdődik a nyitó gála, 23.00 órakor pedig a Palotavárosi tavaknál tartják a hagyományos ünnepi tűzijátékot. Augusztus 24-én ugyancsak a felvonulással, majd 20.00 órától a záró gálával ér véget a fesztivál. A köztes napokon, augusztus 21-én, 22-én és 23-án 15.00 órakor Királyi Gyermekjátszó kezdődik a Táncházban kézműves foglalkozásokkal és egyéb, a kicsiknek szóló programokkal, 16.45 órától az Országalmánál térzenét adnak a meghívott külföldi vendégek, 18.00 órától a Városház téri színpadon lépnek fel a csoportok, 21.30 órától pedig hagyományosan nemzetközi folkesteknek ad otthon a Táncház.  Újdonság, hogy ezeken a napokon 11.00 órától a Varkocs szobornál kialakított Királyi Játéktéren saját nemzetük játékait tanítják a gyerekeknek a meghívottak.

A külföldi együttesek fellépései mellett a magyar vonatkozású folklórt is várja a székesfehérvári közönség, így a fesztiválnak lesznek hazai résztvevői is. A házigazda Alba Regia Táncegyüttes a nyitó és a záró gálán, illetve a köztes napokon is fellép. Augusztus 21-én műsort ad majd az idén 10 éves Alba Regia Művészeti Iskola, illetve 22-én fellép az albások senior csoportja is. Az összeállításból nem maradhatott ki a "Fölszállot a páva" tehetségkutató versenyhez kapcsolódó programelem sem. 22-én, pénteken ezen ütős és lendületes program keretében lép fel a miskolci Szinvavölgyi Néptáncműhely, Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili, Tintér Gabriella, illetve Szalonna és bandája. 23-án, szombaton 18.00 órától az Angyalföldi Vadrózsák Táncegyüttes is szerepel a Városház téri színpadon. A fesztivál vendége lesz továbbá a FUND Cigány Alapfokú Művészeti Iskola csoportja, a táncházas nemzetközi folkesten pedig várhatóan hatalmas bulit varázsol majd a Romengo zenekar.

A szervezők felkészültek arra is, ha kedvezőtlen lenne az időjárás a néptáncfesztivál idején. Ebben az esetben a Városház tér helyett a Vodafone Sportcentrumban szervezik meg a programokat.

Az eddigi tizennyolc fesztiválon valamennyi földrészről, 72 ország közel 300 csoportja, mintegy 9-10 ezer fellépővel képviseltette magát Székesfehérváron.

Részletes program, tudnivalók »