2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Királyi napok jönnek

2013. június 19., 15:11 [fehervar.net] L. M.

Új időpontban, és talán új belvárosi helyszínen rendezik meg az XVIII. Királyi  Napok Nemzetközi Néptáncfesztivált: augusztus 20-24. között hét országból várnak csoportokat az Alba Regia Tánc­egye­sü­let és a város népszerű eseményére, amelynek ezúttal minden este lesz magyar fellépője is.

"2013 a változások éve" - mondta Brájer Éva alpolgármester, aki nem titkolta, vegyes érzelmekkel jött a fesztiválról tartott sajtótájékoztatóra, hiszen számára sem könnyű "elengedni" a megszokott formában és időpontban zajló fesztivált. De a Szent István Emlékévben a város mindenképpen szeretett volna újdonsággal, királyainkhoz jobban kötődő augusztusi eseménysorozattal előrukkolni, emiatt helyezték öt nappal későbbre a fesztivált. "Bízom benne, hogy a változások nem rombolni, hanem építeni fogják a rendezvényt, és a rendezvénysorozat végén a fehérváriak úgy értékelik, nem változott a színvonal" - mondta.


A szlovákiai Háj néptáncegyüttes a fesztivál visszatérő vendége, fellépésük mindig óriási sikert arat


Botos József, a fesztivált szervező Alba Regia Táncegyesület elnöke elmondta: továbbra is valamennyi földrészről érdeklődnek a fesztivál iránt, amelyre ebben az esztendőben Bulgáriából, Dél-Koreából, Moldáviából, Szlovákiából, Törökországból, Beninből és az Észak-Oszétiai Köztársaságból hívtak csoportokat. Idén összesen 800 szereplője lesz a néptáncünnepnek, ugyanis augusztus 21-én mintegy háromszáz táncos és zenész látogat a fesztiválra a Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója részeként, többek között Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Kanadából, Ausztráliából és az Egyesült Államokból. Így annak ellenére is tartalmas fesztivált tudnak rendezni, hogy a költségvetésük 10 millió forinttal csökkent - Botos József hangsúlyozta, hogy önmagában az időpontváltozás is jelentős költségekkel járt, emellett létszámot is kellett leépíteni, így idén a szokásosnál nagyobb feladat hárul majd az önkéntesekre.


A programokat Majoros Andor mutatta be

A részletes programokat Majoros Andor fesztiváligazgató ismertette: az idei Királyi Napokon is szabadtéri előadások, zenekari bemutatók, utcazene, folkestek, gasztronómiai bemutatók, gyermekprogramok, táncfilm-vetítések várják a közönséget Székesfehérvár belvárosában és a fesztivál központjában, a Malom utcai Táncházban. A hagyományos kiállítás témája a középkor tánctörténete, címe pedig Ünneprontók.

Majoros Andor kiemelte, hogy a fesztiválnak minden este lesz magyar fellépője: érkezik a Cimbaliband a Fricska Táncegyüttessel, hogy újra bemutassák a Szívtánc című produkciót, amelyet a Kortárs Művészeti Fesztiválon csak szűkebb közönség láthatott; hagyományosan színpadra lép a Flare Beás együttes, bemutatkozik a Somogyzselíz, és látható a megújult Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes is. A házigazda Alba Regia Táncegyüttes csoportjai mellett a nagy fehérvári táncegyüttesek, az Ikarus Senior Táncegyüttes és a Táncol"KODÓ" is fellép.

A szabadtéri helyszínt illetően még nem született végleges döntés. Brájer Éva elmondta: a Fő utca felújítása során a Magyar Király Szálló előtt vadonatúj tér alakul ki, amelyet a város rendezvényekre is használni kíván. Tervezik, hogy a Mátyás király körút Zichy liget melletti szakaszát az augusztusi rendezvények idejére lezárják, így a Fő utca gyakorlatilag összeér a ligettel, és ha ott állítanák fel a színpadot, jóval nagyobb nézőteret tudnának kialakítani, mint a Városház téren. Ugyanakkor több érv szól a Városház téri helyszín mellett is, ezért nincs még végleges döntés. Majoros Andor szerint a hagyományos felvonulás várhatóan idén is a Várkörúton zajlik majd: a tavalyi tapasztalatok alapján ott sokkal nagyobb közönség láthatta és kísérhette a menetet, mint a Fő utcán, könnyebb volt az utcatáncok megvalósítása is, a Romkert kapuján történő áthaladás pedig látványban és élményben is sokat tett a rendezvényhez.