2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Megkezdődött a tánc

2011. augusztus 16., 01:42 [fehervar.net] L. M., G. I., videók: G. I.

A résztvevő együttesek felvonulásával és a szélvihar miatt félbeszakadt gálaműsorral megkezdődött a XVI. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál.


A legnagyobb sikert a romániai
együttes aratta

Tíz külföldi néptánccsoport és több hazai vendégegyüttes érkezett az augusztus 15-20. között zajló fesztiválra. Szokás szerint láthatunk csoportok olyan országokból, amelyekből még nem fogadtunk táncosokat, és vannak visszatérő vendégek is. Utóbbiak közé tartozik például a cseh Javornik táncegyüttes, amely 1998-ban már járt a fesztiválon.

Görögországot a 400 fős Kalarrytes együttes képviseli, természetesen nem teljes létszámban. Horvátországból a Kud Bizovac együttes érkezett, Kazahsztánból pedig a negyven tagot számló Kokshetau táncegyüttest hívták meg, őket népes zenekar kíséri. Lengyel együttes már többször járt nálunk, és mindig óriási sikert arattak - ezúttal Kanadából érkezett egy olyan lengyel csoport, amely hűen ápolja a hagyományokat. A Csecsen Köztársaságból a Chechenian Eagle, Indiából pedig a Rhydham együttes látogatott el a fesztiválra, ahova várnak egy perui és egy venezuelai táncegyüttest is. Romániát egy marosvásárhelyi csoport képviseli, a kurtára sikerült nyitógálán ők aratták a legnagyobb sikert  - valószínűleg azért, mert a házigazda Alba Regia Táncegyüttes már nem tudott fellépni :)

A hagyományos jelmezes felvonulás ugyanis még rendben lezajlott: a csoportok fanfárok hangjára érkeztek meg a Városház térre, ahol a fellépőket és a fesztivál közönségét Brájer Éva alpolgármester köszöntötte. A gálaműsor azonban a görög csoport fellépése közben szélvihar miatt félbeszakadt - így a közönség csak a lengyel, az indiai, az erdélyi és a görög csoport műsorából kaphatott ízelítőt. A szervezők egyébként több újdonságot is bevezettek, például a kísérő zenekarok számára a színpad mindkét oldalán építettek hangosítást, így gyorsabban tudták váltani a zenekarokat, átszerelés közben pedig az "égi hang" rövid szöveges ismertetőt mondott el az országok kulturájáról, szokásairól.

Bár a gála félbeszakadt, maga a fesztivál a következő napokon folytatódik a Városház téren és a Táncházban. Sőt, az együttesek egy része Fejér megye több városába is ellátogat: augusztus 18-án Velencén a román, az indiai és a lengyel csoport mellett az Alba Regia Táncegyüttes is fellép. Augusztus 19-én Bicskén lép színpadra a görög és a csecsen együttes, Móron pedig a kazah és a cseh csoport produkcióját élvezheti a közönség. Augusztus 20-án a dunaújvárosi ünnepi programokat a csecsen együttes műsora színesíti.

A további napok programja

Aug. 16. 15.00 Királyi gyermekjátszó a Táncházban (Csecsenföld, Horvátország), 17.00 Térzene a belvárosban - Heimmatöne Kapelle, 18.00 Táncegyüttesek műsora a Városház téren (Ikarus TE, Balaton TE, India, Horvátország), 21.30 Folkest a Táncházban (Románia, Csecsenföld)

Aug. 17. 15.00 Királyi gyermekjátszó a Táncházban (Románia, Kazahsztán), 17.00 Térzene a belvárosban - Heimmatöne Kapelle, 18.00 Táncegyüttesek műsora a Városház téren (Táncol"KODÓ", Románia, Lengyelország, Kazahsztán), 21.30 Folkest a Táncházban (Csehország, India)

Aug. 18. 15.00 Királyi gyermekjátszó a Táncházban (Görögország, Csehország), 17.00 Térzene a belvárosban - Horvátország, 18.00 Táncegyüttesek műsora a Városház téren (Mohácsi Albert és Zenekara, Görögország, Csehország, Venezuela, Csecsenföld), 21.30 Folkest a Táncházban (Horvátország, Kazahsztán)

Aug. 19. 15.00 Királyi gyermekjátszó a Táncházban (Lengyelország, India), 17.00 Térzene a belvárosban - Helyőrségi Zenekar, 18.00 Táncegyüttesek műsora a Városház téren (ARAMI csoportjai, Flare Beas, Peru, Alba Regia Táncegyüttes és Senior Táncegyüttese), 21.30 Folkest a Táncházban (Peru, Lengyelország, Flare Beas)

Aug. 20. 19.00 Felvonulás és utcatánc a Táncháztól a Városház térig, 20.00 Fesztivál ünnepélyes záróműsora (esőhelyszín: Vodafone Sportcsarnok), 22.30 Ünnepi tűzijáték a Palotavárosi tavaknál