2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Nyolc nemzetet várnak

2012. június 06., 16:38 [fehervar.net] L. M.

Albániából, Costa Ricából és Nepálból is hívtak táncegyütteseket a XVII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválra, amelyet idén a szokásosnál kisebb költségvetésből kell kihoznia a szervező Alba Regia Táncegyesületnek.


A francia csoport Nizzából érkezik,
látványos produkciókkal

Öt együttes már biztosra jelezte érkezését a meghívott nyolcból - hangzott el a város legnépszerűbb fesztiváljáról tartott szerdai sajtótájékoztatón. Albániából most először érkezik tánccsoport, ahogy a főként spanyol "üdülőszigetként" ismert Mallorcáról sem volt még fellépője a fesztiválnak - a többi ország, Costa Rica, Nepál és Franciaország már visszatérő vendégnek számít Fehérváron. Grúzia, Oroszország és Finnország szerepel még a meghívottak között, és a szervezők szokás szerint bíznak abban, hogy őket is láthatjuk majd az augusztus 15-20. között zajló fesztiválon. A határon túli magyarok képviseletében ezúttal a szabadkai Róna táncegyüttes mutatkozik be, és elképzelhető, hogy a fesztivál idején hazánkban tartózkodó mexikói, argentin és perui csoportok közül is láthatunk egyet vagy többet a Városház téri színpadon.

Botos József, a főszervező Alba Regia Táncegyesület elnöke elmondta: idén csak 15 millió forintos támogatást kaptak a várostól, és a pályázatok közül is csak egyet sikerült megnyerniük, de a nézők várhatóan nem veszik észre, hogy jóval kisebb a fesztivál költségvetése. A szokásosnál több önkéntes dolgozik a rendezvényen, és várják további önkéntesek jelentkezését is a fesztivál honlapján.

Néhány statisztikai adatot ismertetve Botos József arról is beszélt, hogy tavaly 110 ezer fős látogatottságot ért el a fesztivál, az események tizenkét helyszínen zajlottak: a csoportok Fehérvár mellett Dunaújvárosban, Móron, Velencén, Bicskén is felléptek. A fesztivál honlapján közzétett, a Kutatópont Kft. által készített reprezentatív kutatásból kiderül: a helyi rendezvények és kezdeményezések megítélésében a legjobb helyet a Királyi Napok érte el, megelőzve a Lecsófőző vigasságokat, az adventi vásárt, a FEZEN-t és további 16 rendezvényt, kezdeményezést.


A csoportok nem csak néptáncot mutatnak be

"Hatvan év alatt az Alba Regia Táncegyüttes már kinevelte az értő közönséget" - magyarázta a rendkívüli népszerűséget Botos József, és azt is hangsúlyozta, hogy a fesztivál "generálja" a gazdaságot, hiszen a fesztivál szervezői, résztvevői és közönsége komoly összegeket költ el a városban a különféle szolgáltatásokra.

A programok a már megszokott rendben zajlanak a szokásos helyszíneken: a Városház téren esténként az együttesek műsorát láthatjuk, a Táncházban többek között királyi gyermekjátszó, fotókiállítás, filmvetítés, folk- és gasztronómiai estek lesznek – mondta Majoros Andor fesztiváligazgató. Egyedül a fesztivált nyitó és záró felvonulás útvonala lesz más: a Fő utca felújítása miatt a csoportok a Várkörúton vonulnak át a Táncházból a Városház térre. Csatlakozott a fesztiválhoz a Noé-hegyi Borrend, így 18-án az ő borrendi felvonulásuknak és lovagavatási ceremóniájuknak is tanúja lehet a közönség. A Hetedhét Játékmúzeum is új szereplő a fesztiválban: ők azt kérték az érkező csoportoktól, hogy hozzanak magukkal régi népi játékokat, amelyekből a fesztivál ideje alatt kiállítást rendeznek a múzeumban.

Kapcsolódó anyagok: