2021. szeptember 22., szerda
Mária

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Megkezdődött a tánc

2012. augusztus 16., 12:24 [fehervar.net] L. M., videó: G. I.

A résztvevő együttesek hagyományos, a Táncháztól induló felvonulásával és a Városház téri szabadtéri színpadon rendezett gálaműsorával indult a XVII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál.

A város legnépszerűbb rendezvénye ezúttal is hatalmas tömeget vonzott a belvárosba: a táncosok a tapsoló nézők sorfala között vonultak végig a Várkörúton, több helyen utcatánccal színesítve a felvonulást. A menetet hagyományosan a házigazda Alba Regia Táncegyüttes csoportjai vezették, majd sorban a külföldi együttesek jöttek: Franciaország, Macedónia, Finnország, Oroszország, Spanyolország, Grúzia, Argentína és Costa Rica képviseletében érkeztek táncosok és zenészek. A hét során rajtuk kívül mexikói, dagesztáni és thaiföldi csoportokat is láthat majd a közönség, a fehérvári együttesek közül fellép a Táncol"KODÓ" Táncegyüttes és az Ikarus Senior Táncegyüttes is.

Az eredetileg meghívott csoportok közül a nepáliak nem kaptak vízumot, a szabadkai Róna Táncegyüttes pedig anyagi okokra hivatkozva két héttel ezelőtt mondta le a fellépését. Szintén pénzügyi okok miatt, az utolsó pillanatban mondták le szereplésüket az albánok,  helyettük "ugrottak be" a macedónok, akik lendületes táncukkal nagy sikert arattak a nyitógálán.

Ugyancsak vastapssal ünnepelte a közönség a mallorcai együttest: a fehérvári közönség mindig is kedvelte a pergő ritmusokat, és a spanyolok ebben igazán profik. Ahogy a Costa Rica színeiben érkezett együttes is: őket egy big band kísérte, fergeteges latin hangulatot varázsolva a város főterére. A grúz együttes akrobatikus koreográfiája is nagy sikert aratott, a látványos ugrások, lendületes mozgások ámulatba ejtették a közönséget. Nagy tetszés fogadta az argentin csoport tangóit is, de a legnagyobb sikert hagyományosan a házigazda Alba Regia Táncegyüttes aratta, falusi életképeket felvonultató koreográfiájával.

Az idei orosz együttes a korábbi évek táncosaihoz képest visszafogottabb koreográfiát mutatott be (érdekes módon ők az utcatáncban voltak "mozgalmasabbak"), és a franciák is kissé "öreges" táncot prezentáltak a nyitógálán. Ha már a kornál tartunk: az idei fesztiválon, legalábbis annak nyitónapján a szokásosnál magasabbnak tűnt a táncosok átlagéletkora, legalábbis kevesebb fiatal táncost láthattunk, mint a korábbi években - remélhetőleg ennek ellenére egyik csoportnak sincs gondja az utánpótlással... Apropó, a házigazdák utánpótlás-csoportjai pénteken lépnek fel a Városház téren, vasárnap pedig az együttes egykori táncosai is színpadra lépnek a "Múltidéző" című összeállításban.

A további napok programjaiért érdemes rendszeresen látogatni a kiralyinapok.hu weboldalt, hiszen az esetleges műsorváltozásokat is itt adják közre a szervezők.

Az általános "menetrend" az, hogy a Táncházban 15 órakor Királyi gyermekjátszó kezdődik, több nemzet táncosaival, 21.30-tól pedig nemzetközi folkest indul tánccal, zenével. A Városház téren 17 órától térzene szól az Országalmánál, 18 órától pedig a táncegyüttesek műsora látható a színpadon.

A fesztivál augusztus 20-án felvonulással és újabb gálaműsorral zárul.

Kapcsolódó anyagok: