2021. szeptember 22., szerda
Mária

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Tizenkét év egy estében

2013. november 29., 23:07 [fehervar.net] L. M.

Álló vastapssal és négy ráadással zárult Keller János „Dallamok és pillanatok” című első önálló estje november 25-én a Vörösmarty Színház Cyrano kávézójában, ahol a népszerű színművész pályájának meghatározó pillanatait idézte fel.

Keller János tizenkét évvel ezelőtt szerződött a fehérvári teátrum társulatához, azóta rengeteg zenés és prózai szerepet – főként főszerepet – játszott el. De már azelőtt is többször állt ezen a színpadon, hiszen akkoriban a Veszprémi Petőfi Színház rendszeresen hozott produkciókat a Vörösmarty Színházba. Ezek közül számára a legemlékezetesebb A padlás című musical volt, amelyben a Rádióst játszotta – most elárulta, hogy ennél az előadásnál érezte azt, hogy köze lesz a fehérvári színházhoz; és a következő évadban ide is szerződött.

Az est bevezetéseként azokról az idősebb kollégákról emlékezett meg, akiknek Fehérvárra kerülve sokat köszönhetett: Kozák András, Drahota Andrea, Szabó Gyula és Kállay Ilona gondolatait osztotta meg a közönséggel, és felidézett néhány velük kapcsolatos történetet, emléket is. Olyan személyes dolgokat is szóba hozott, amelyekről eddig nem beszélt nagyobb nyilvánosság előtt: beszélt szülei válásáról, korán elvesztett édesapjáról, aki már nem érhette meg, hogy őt színpadon láthassa.

A kétszer ötven percesre tervezett estbe természetesen nem fért bele még az sem, hogy az összes zenés szerepéből elénekeljen egy-egy dalt, ezért a számára – vagy a közönség számára – legemlékezetesebb dalokat választotta ki: operett, musical, kuplé és táncdal egyaránt szerepelt a gazdag palettán. Egy Keller János-est elképzelhetetlen állandó partnere, Váradi Eszter Sára nélkül – ám ő éppen Los Angelesben tartózkodott ezen az estén, hogy az ottani rajongóinak énekeljen Piaf-dalokat. Ennek ellenére, a technika segítségével mégis elhangzott tőlük egy duett.

A dalokat néhány kivétellel Réti Anikó kísérte zongorán: ő az, aki Keller János eddigi fehérvári pályáját korrepetitorként és zenés darabok állandó közreműködőjeként szó szerint is végigkísérte. Az est további vendégei és közreműködői Szabó Diána, az idei Versünnep döntőse és Rovó Tamás táncművész voltak - Rovó Tamás egy emlékezetes díjjal is meglepte Keller Jánost az első önálló estje emlékére.

Az estről további részleteket nem árulunk el, hiszen a nagy érdeklődés miatt az est december 5-én és 11-én ismét látható lesz, így nem lőhetünk le minden poént :)