2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Egész augusztusban Történelmi Kavalkád

2011. augusztus 06., 21:59 [fehervar.net] Fotó és videó: G. I.

Senki ne csodálkozzon, ha a belvárosban járva királyi pár, nemes urak vagy kardjukkal csörtető vitézek jönnek szemközt: a következő hétvégéken bátor lovagok, csepűrágók, énekmondók, muzsikosok szórakoztatják a fehérváriakat a belvárosban.


Mátyás és Beatrix esküvőjét is eljátsszák
a Szabad Színház művészei

Augusztus 6-án látványos felvonulással kezdődött meg az idei Történelmi Kavalkád, amelynek keretében lovagrendek, kardforgatók, huszárok, teátristák, mutatványosok lepik el a történelmi belvárost az augusztusi hétvégéken.

Ahogy az előző évben, most is harcművészek, hagyományőrzők, lovagrendek - az I. András Király Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE,  a Szabad Királyi Lovagok Egyesülete, a Fehérvári Huszár Egyesület, a Csőszi Hagyományőrzők és a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjai - ütnek tábort a Püspök-kútnál és a Szent László parkban, ahol látványos bemutatókat is tartanak, és ők vívták azokat a párbajokat is, amelyekkel a szombati történelmi felvonulást színesítették.

A város lakói és a Fehérvárra látogató turisták az Élő-Képes Krónika című játékos idegenvezetésen vehetnek részt a Szabad Színház művészeinek lendületes előadásában. A város múltja iránt érdeklődők a Vörösmarty Színház épületénél kapcsolódhatnak be az idegenvezetésbe, amely fordított időrendben folyik: láthatjuk például a fehérvári színjátszás kezdeteit, vagy a város elleni török támadást, amikor a hős Varkocs György várkapitány védte a várost, tanúi lehetünk Mátyás király menyasszonykeresésének és házasságának, megnézhetjük, Szent László miként mentette meg az elrabolt magyar leányt a kun vitéztől, részesei lehetünk az államalapításnak és István koronázásának - és megannyi más fontos eseménynek, köztük a szent korona kalandos történetének is.