2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

A Katalinokat köszöntötték

2013. november 24., 19:21 [fehervar.net] G. I.

A város legnépszerűbb szobrához invitálta a fehérváriakat Katalin-nap előestéjén a város önkormányzata, a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete.

Az esős időjárás miatt a szokásosnál sokkal kevesebben gyűltek össze Kati néni szobránál a város hagyományos Katalin-napi ünnepségére, ahol Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán felsővárosi önkormányzati képviselő mondott köszöntőt, a harapnivalóról a Hagyományos Piacok Egyesülete gondoskodott, a zenét a Tilinkó együttes szolgáltatta, közreműködött az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja.


Az ünnepség a Felsővárosban folytatódott, ahol Vargha Tamás országgyűlési képviselő köszöntője után Nyárai-Horváth István plébános beszélt Szent Katalin vértanúságáról. A mulatság a Felsővárosi Közösségi Házban zárult, ahol műsort adtak a Felsővárosi Óvoda és a Felsővárosi Általános Iskola csemetéi, a talpalávalót a Szedtevette zenekar húzta.

A felsővárosi fertályos asszony, Kati néni szobrát 2001. november 25-én avatták fel többéves kálvária után, hiszen a szakhatóságok többször is elutasították azt a tervet, hogy Kocsis Balázs műve a jelenlegi helyén álljon. A Városszépítő és -Védő Egyesület a kilátásba helyezett büntetéssel dacolva 2001 elején helyezte el a szobrot a Liszt Ferenc utcában, és a fehérváriak véleményét kérte a szoborról. Három hónap leforgása alatt a város polgárai több mint 1600 írásos véleményt dobtak be a szobor mögötti üzlet ajtaján elhelyezett ládába: a városlakók szerint Kati néni szobrának ezen a helyen kell állnia. A közvélemény nyomásának engedve aztán Kati néni végleges "letelepedési engedélyt" kapott, a szoborhoz 3,3 millió forintot adtak össze fehérvári vállalkozók, önkormányzati képviselők és magánszemélyek.