2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Katalin-nap Kati néninél

2012. november 20., 13:55 [fehervar.net] L. M.

Katalin-napi ünnepségre várják a fehérváriakat november 25-én, vasárnap délután öt órára Kati néni szobrához, a Liszt Ferenc utcába.

A résztvevőket és a Katalinokat Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán felsővárosi képviselő köszönti, műsort a Tilinkó zenekar szolgáltat, az eseményhez illő harapnivalóról pedig a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete gondoskodik.

Az ünnepség 17.45-től a Szent Sebestyén-templom előtti téren foly­ta­tó­dik, ahol Vargha Tamás országgyűlési képviselő mond kö­szön­tőt, Nyárai-Horváth István plébános pedig Szent Katalin vértanú­sá­gá­ról beszél. A hagyományos batyubál 18 órakor indul a Felsővárosi Közösségi Házban: először a felsővárosi óvodások adnak műsort, majd az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja veszi birtokba a színpadot, muzsikál a Szedtevette zenekar. A belépés díjtalan.

A felsővárosi fertályos asszony, Kati néni szobrát 2001. november 25-én avatták fel többéves kálvária után, hiszen a szakhatóságok többször is elutasították azt a tervet, hogy Kocsis Balázs műve a jelenlegi helyén álljon. A Városszépítő és -Védő Egyesület a kilátásba helyezett büntetéssel dacolva 2001 elején helyezte el a szobrot a Liszt Ferenc utcában, és a fehérváriak véleményét kérte a szoborról. Három hónap leforgása alatt a város polgárai több mint 1600 írásos véleményt dobtak be a szobor mögötti üzlet ajtaján elhelyezett ládába: a városlakók szerint Kati néni szobrának ezen a helyen kell állnia. A közvélemény nyomásának engedve aztán végleges "letelepedési engedélyt" kapott Kati néni, akinek szobrához 3,3 millió forintot adtak össze fehérvári vállalkozók, önkormányzati képviselők és magánszemélyek.