2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Énekesek kerestetnek

2012. augusztus 30., 23:58 [fehervar.net] L. M.

Székesfehérvárra érkezik a karaoke világbajnokság hazai selejtezője: szeptember 15-én, szombaton 19 órától a The Club West Side ad otthont a tehetségkutatónak, amelyre bárki jelentkezhet.


Gábor Péter Yeti a verseny
történetéről is beszélt

Bár a karaoke világbajnokság (Karaoke World Championships, KWC) hivatalos honlapján nem szerepel az esemény, és a városban járva sehol sem láttunk ezt hirdető plakátot, a szervezők mégis bíznak benne, hogy Fehérváron is sokan jelentkeznek majd a versengésre, amely 2003-ban indult Finnországból. A rendezvényről tartott sajtótájékoztatón Gábor Péter Yeti, a Karaoke World Championships Magyarországi igazgatója elmondta: a vb-t ma már 5 kontinens 40 országának részvételével rendezik meg, több mint 700 ezer versenyzővel. Hazánkban nyolc megyében tartanak selejtezőket, és mintegy kétezer jelentkezőre számítanak a korábbi évek tapasztalatai alapján.

A vb fehérvári selejtezőjét a város is támogatja, Székesfehérvár polgármestere pedig elvállalta a fővédnökséget. Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy a város kiemelten kezeli a tehetséggondozást, ezért a Fehérvár Hangja után most ezt a kezdeményezést is felkarolta.


Kis-Kovács Luca, a női ág tavalyi győztese

- Úgy gondolom, kevés a megmutatkozási lehetőség a fiatalok számára, pedig az elmúlt években már számtalan alkalommal bebizonyosodott, hogy nagyon sok tehetséges ember él ebben a városban - mondta a polgármester. - Mi megpróbálunk minden lehetőséget megragadni, és megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy ezeket az értékeket minél szélesebb körben megismerjék.

Cser-Palkovics András arra is felhívta a figyelmet, hogy a tehetségeket nem csak felfedezni kellene, hanem gondozni is, és az arra érdemeseket további pályafutásukban segíteni.

A karaoke, mint szórakozási forma alig két évtizede indult el Japánból, mára pedig meghódította az egész világot. Egyes ázsiai országokban a karaoke a mindennapi életforma részévé, igazi közösségi szórakozássá vált, és már hazánkban is egyre népszerűbb kedvtelés. Szakonyi Balázs, a fehérvári esemény főszervezője szerint sokakban még ma is előítéletek vannak ezzel a műfajjal szemben, és ez ellen ő maga is küzd, amikor karaoke bulikat szervez. A mostani verseny sem lesz más, mint egy nagyobb szabású buli: a versenyzőnek nincs más feladata, mint a rendelkezésre álló 15-20 ezer dalból kiválasztani azokat, amelyeket legszívesebben énekel és jelentkezni a fehérvári selejtezőre. A produkciót háromfős zsűri értékeli, amelynek egyik tagja a Vörösmarty Színház valamelyik színművésze lesz - a zsűri árgus szemmel figyeli majd az előadásmódot és a színpadi megjelenést, és természetesen nyitott füllel az énekhangot. Az őszi, budapesti döntőn ötfős szakmai zsűri választja ki 2012 legjobb magyar női és férfi karaoke hangjait, akik Magyarországot képviselhetik 2012. november 28. és december 1. között Finnországban zajló KWC világbajnokságon.


Szabó Gábor Dániel 2010-ben volt férfi győztes,
ő a moszkvai vb-n képviselte hazánkat

A karaoke tehetségkutatóra amatőrök jelentkezését várják, korhatár és nevezési díj sincs. Jelentkezni a menthol@upcmail.hu e-mail címen és a közösségi portálokon, valamint a helyszínen is lehet: a selejtező szeptember 15-én, szombaton 19 órakor kezdődik a The Club West Side-ban. A program szünetében fellép a fehérvári, első klipes rap előadó Kreck, és várhatóan jelen lesznek a Fehérvár Hangja versenyzői is.
 
A sajtótájékoztatóra a szervezők meghívták a tavalyi női győztest, Kis-Kovács Lucát és a 2010-es férfi győztest, Szabó Gábor Dánielt is. Gábor Péter Yeti hangsúlyozta, hogy az énekesek felléptetésével nem a fehérvári jelentkezők kedvét akarták elvenni, de mindenképpen meg akarták mutatni, mi az a szint, amivel meg lehet nyerni a hazai döntőt. Nem árt tudni, hogy bár nincs alsó korhatár, a 18 év alatti versenyzők legfeljebb megyei szintig juthatnak el, mert nemzetközi porondra csak ezen korhatár felett lehet lépni, és csak valamelyik világnyelven előadott dallal, bár a selejtezőn még magyarul is lehet énekelni.