2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Öltöztet és stílust ad

2011. november 19., 22:47 [fehervar.net] G. I.

Kivételesen hozzá szabad nyúlni a kiállított tárgyakhoz: a Szent István Király Országzászló téri épületében február 26-ig látható kalaptörténeti kiállítás több darabja felpróbálható.


Némelyik darabot fel is lehet próbálni

A múzeum "Amiért megőrülnek a nők..." címmel három évvel ezelőtt indította útjára divattörténeti sorozatát - a lábbelik és a táskák után most a fejfedők vannak soron. A cipőkkel és táskákkal ellentétben a kalapokat ma már kevésbé hordják a nők, pedig voltak olyan korok, amikor az utcán nem mutatkozhattak fedetlen fővel. A "Korok és kalapok" címet viselő tárlat ötven évet ölel át: azt mutatja be, hogy 1900-tól 1950-ig milyen kalapokat viseltek az úri dámák, a középosztály tagjai és a szegényebb sorhoz tartozó háziasszonyok. A tárlatot megnyitó Demeter Zsófia történész, megyei múzeumigazgató természetesen a most divatos fejfedőkről is beszélt, hiszen ma is mindenki találhat az egyéniségéhez illő kalapot, ami sajátos stílust ad viselőjének.

A kiállított fejfedőket, fényképeket és illusztrációkat a Magyar Nemzeti Múzeum, a Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből válogatta Csendes-Erdei Kata, a múzeumok restaurátora. A kiállításon megtudhatjuk, hogy az 1900-as évek elején még malomkerék nagyságú, gazdagon díszített kalapot hordtak a hölgyek, aztán ezek a fejfedők az idő előrehaladtával kisebbedtek és egyszerűsödtek. A tárlat különlegessége, hogy azt is bemutatja, mit hordtak  a színésznők és a neves költők híres múzsái, többek között Honthy Hanna, Szeleczky Zita, Karády Katalin, Komlós Juci, Boncza Berta vagy Török Sophie...