2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Swingben utaznak

2012. április 05., 18:41 [fehervar.net] L. M., fotó: RTL Klub/Bársony Bence

A swing műfajában brillírozó fehérvári Just Dance tánccsoport is bekerült a Csillag születik középdöntőjébe.


"Szenvedélyünk a tánc" – vallják
a Just Dance tagjai

Múlt szombaton tovább keresték a Csillag születik zsűritagjai a leendő csillagokat, és a tánccsoportok közül a Just Dance is elnyerte tetszésüket, így hamarosan újra láthatjuk őket a következő fordulóban.

A csoport 2004-ben alakult, tagjai a tánc világának más és más területeiről érkeztek, színházi és néptáncos múlttal is rendelkeznek, ezért táncaikban érezhető a hozott stílusok keveredése, ami egy merőben új, izgalmas előadási módot eredményez. Céljuk a magas minőségi színvonal, a professzionális előadásmód: sajátos feldolgozású zenékkel, show jellegű műsoraikkal, stílushű jelmezeikkel egyedi színt képviselnek a tánc világában.

– Tizenöt évig néptáncoltam, és mielőtt abbahagytam volna, az utolsó években már töprengtem azon, hogy miként lehetne a néptáncot modernebb dolgokhoz kötni. Az ötleteimet egy tánccsoport formájában szerettem volna megvalósítani, és ehhez remek partnert találtam Tombor Tímea személyében, akivel megalapítottuk ezt a csoportot – meséli a csoport múltjáról Bokor Attila, az együttes vezetője és koreográfusa. – Elsőként Szabó Gábor és Pásztor Richárd csatlakozott hozzánk, majd sorban jöttek a többiek, így jelenleg tizenegyen vagyunk: az említetteken túl Pók Kata, Nusser Boglárka, Zsár Melinda, Tolner Zsófia, Tóth Anita, Hergovics Gergő és Szóka Roland alkotják a csapatot.

– Miért éppen swing?


A zsűri döntésére várva

– A boogie-woogin keresztül jutottam el a swinghez, és amikor elkezdtem vele foglalkozni, nem tudtam, hogy mostanra ennyire divatos lesz: ha jól megfigyeljük, ma már a zenében és az öltözködésben is egyre népszerűbb ez a stílus. Sikerült elébe mennünk a divatnak, és már akkor közönség elé léptünk vele, amikor még csak kezdődött felfutása, talán ennek köszönhetően is kapjuk sorozatban a felkéréseket.

– A csoport fehérvári, de a tagok között veszprémiek is vannak, ráadásul mindenki munka vagy iskola mellett táncol. Hogy lehet megoldani a próbákat?

– Nehezen – mondja nevetve. – Tagjaink középiskolás és egyetemista diákok, emellett színházi produkciókban is dolgoznak táncosként, én is dolgozom színházban, mellette sok helyen tanítok is, ahogy Tombor Timi is, így a "szabályos", heti két-három alkalmas próbarend szinte megvalósíthatatlan. Nemrég csatlakoztunk a Magyar Divat– és Sporttánc Szövetséghez, de nem tudom, eljutunk-e a versenyekre ennyi elfoglaltság mellett. Természetesen ettől függetlenül is járunk versenyekre, és azokra három-négynapos, intenzív kurzusokon készülünk fel. A próbák soha nem mehetnek a tanulás, az érettségi vagy a diplomaszerzés rovására: azt vallom, hogy az iskola az első, utána jöhet az összes többi.


Produkciókat látványos elemekkel
fűszerezik

– Miért nevezett a csapat a Csillag születikre?

– Amiért valószínűleg a többiek is: szeretnénk még nagyobb, immáron országos ismertséget szerezni, mert hiszünk abban, amit csinálunk, és ezt szeretnénk minél több embernek megmutatni.

– Pillantsunk a kulisszák mögé: mi történik addig, amíg mi tévében látjuk a produkciót?

– A jelentkezőknek előzsűrizésen kellett átesniük: mintegy ötezer produkcióból választották ki azokat, akik a tévénézők és a zsűri elé kerültek. Az előzsűri televíziós szakemberekből állt, ők nyilván elsősorban azt döntötték el, milyen műfajok szerepeljenek a tehetségkutató palettáján. Az előválogatóra a már említett intenzív módon készültünk fel, két koreográfiával: egy modern tangóval és a tévénézők által is látott, "In the Swing" című összeállítással. Mindkettőt előadtuk, a zsűrinek mindegyik tetszett, és ránk bízták a döntést, melyik számot mutatjuk be az elődöntőn, közönség, kamerák és a négytagú zsűri előtt. Tévéről lévén szó, úgy gondoltam, hogy a swing könnyebben "ehető", vidámabb is, mint a tangó.

– A Just Dance produkcióját múlt szombaton láthatták a tévénéző, érkezett már felkérés ennek kapcsán?


Lenyűgözték a zsűrit

– Igen, és nagyon örültünk neki, hiszen ez is a céljaink között szerepelt. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nem az a verseny, ahol táncos szakmai zsűri bírálja el a produkciókat, de nagyon jó dolognak tartjuk, hogy ország-világ láthatja, mit tudunk. Aki szakmai megmérettetésre vágyik, nyilván olyan versenyen is indul, ahogy mi is tesszük.

Aki élőben is szeretné látni a csoportot, a közeljövőben a következő helyeken teheti: április 30-án Szabadegyházán lépnek fel, majd a Fejér Megyei Művelődési Központ rendezvényein szerepelnek május 13-án Csóron, május 26-án pedig Gyúrón. Fehérváron a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében lépnek színpadra, és műsort adnak június 2-án, az Építők Napján is.

 

Kapcsolódó anyagok: