2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Művei ma is köztünk élnek

2013. június 06., 22:43 [fehervar.net] G. I.

Székesfehérvárra érkezett a Janikovszky Éva életét és munkásságát bemutató vándorkiállítás, amelyet halálának tizedik évfordulója alkalmából szervezett az életművét gondozó Móra Kiadó. A tárlat június 18-ig látható a Szent István Művelődési Házban.

Kire ütött ez a gyerek?, Az égig érő fű, Mosolyogni tessék!, Szalmaláng, Örülj, hogy fiú!, Örülj, hogy lány! - és még hosszan sorolhatnánk Janikovszky Éva műveit, amelyek a hetvenes és nyolcvanas években bizonyára egyetlen család könyvespolcáról sem hiányoztak. A tíz éve elhunyt Kossuth-díjas írót főként gyermek- és ifjúsági könyvek írójaként ismerjük, bár felnőttek számára is sokat írt. Állandó témája a felnőtt-gyerek kapcsolat, a mindennapi élet, sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. Hangja és ábrázolásmódja olyan írói világot teremtett, amely másokéval összetéveszthetetlen, egyedülálló a magyar irodalomban, sőt a kortárs világirodalomban is megelőzte korát.

1926-ban született Szegeden, 1944-1948 között a Szegedi Tudományegyetemen filozófia, néprajz, magyar és német szakon folytatta tanulmányait, 1950-ben tanári oklevelet szerzett, első munkahelye a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban volt. 1954-ben az Ifjúsági (a később Móra) Kiadó lektora, 1964-ben főszerkesztője lett. A Móra Kiadónál dolgozott nyugdíjba vonulásáig, 1987-ig, de továbbra is munkatársa, a magánosítás után pedig igazgatósági tagja maradt. Az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának 1978-as megalakulásától 1995-ig elnöke voltm 1996-ban választották az Írószövetség Gyermekirodalmi Szakosztályának elnökévé.

Első könyve 1957-ben jelent meg, pályája során közel harminc könyvet írt, műveit harmincöt nyelvre fordították le. Dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, írt filmforgatókönyvet, gyakran szerepelt a televízióban, rádióban. Több könyvéből készült rajzfilm, tévéjáték. Hosszan tartó betegség után 2003. július 14-én hunyt el. Sírja a farkasréti temetőben található. Síremlékét is egyetlen öreg írógépe, Mercedes mása díszíti.

A kiállításon az idegen nyelvű könyveken, grafikákon kívül megtalálhatók az író kevésbé ismert fotói, írógépe, díjai, gyerekkori naplóinak részletei, a nevét viselő alapítvány által adható irodalmi díj, valamint a Bertalan és Barnabás című művéből készült bábelőadás kellékei és az Égigérő fű című filmmel kapcsolatban fellelhető képek. A látogatók húszperces filmet láthatnak, amely az író életével kapcsolatos fotókat, riportrészleteket, illetve az MTV által ritkán sugárzott animációs filmrészleteket tartalmaz.

A kiállítás anyagát a legkisebbek számára is izgalmas módon igyekeztek előkészíteni, hogy az érdeklődő tanárok számára alternatív irodalomóraként ajánlhassák a programot. Az iskolás csoportok számára foglalkoztató füzetet is készítettek, hogy a látottakat a füzetben szereplő kérdések alapján rendszerezhessék. Az egyéni érdeklődőkön túl azokat az óvodai és kisiskolás csoportokat várják a kiállításra, akik szeretnének többet megtudni Janikovszky Éváról, vagy az iskolai tananyag keretei között foglalkoznak műveivel, munkásságával, és ezért egy kicsit más, a könyvekben nem szereplő oldaláról is szeretnék megismerni őt.