2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Hős született

2012. augusztus 14., 12:51 [fehervar.net] Sipos Bernadett, fotó: toldiprodukcio.hu

Városunk történelmi főtere adott helyszínt Szarka Gyula - Arany János: Toldi című musical költeményének szabadtéri ősbemutatójához. A produkció 1600 néző számára nyújtott élményt, és ehhez a kegyes időjárás is hozzájárult.

A közönségsiker borítékolható volt, hiszen a Ghymes együttesből ismert Szarka Gyula zenéje, az ExperiDance táncjátéka és a színészek alakítása egyedi hangulatot adott a produkciónak. A musical költeményt az önkormányzat támogatásával láthatta a közönség augusztus 11-én és 12-én. A látványos produkció fogadtatásáról F. Szegő Krisztinát, az előadást szervező Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

- Fantasztikus eredménnyel zárult a rendezvény, telt házas volt mindkét este. Az időjárástól tartottunk leginkább, de szerencsénkre az égiek velünk voltak: bár hűvös volt az idő, az előzetes várakozásoknak megfelelő számban érkeztek érdeklődők a város vonzáskörzetéből, és zsúfolásig megtöltötték a Városház tér széksorait.

 - A szervezők elmondták, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a közönség részéről. Az ön számára milyen tapasztalatokkal zárult az esemény?

- Már nem először láttam ezt a remek darabot: elsőként Budapesten, a RAM Colosseumban voltam részese, de már akkor is tudtam, hogy a "díszlet", amit majd Székesfehérvár főtere kínál, olyan pluszt ad majd az előadásnak, amely egy kellemes nyári estén garantált minőségi szórakoztatást nyújt. Arany János Toldijának szövege mindenkinek ismerősen cseng, hiszen az iskolában még kívülről is meg kellett tanulnunk a művet. Ez adja azt az "aha-élményt", és már el is dönti érzelmi viszonyulásunkat az előadáshoz.

- A produkció formája, a musical költemény manapság igen gyakran alkalmazott fúziós műfaj. Véleménye szerint mennyire volt befogadó Fehérvár közönsége?

- Úgy tapasztaltam, hogy jól fogadták, és ez várható is volt. Nyilván nem véletlen, hogy egyre több a műfajok kereszteződése, hiszen az alkotók igyekeznek a régi örökséget átmenteni, a hagyományos értékeket korszerű formába csomagolni, hogy minden ember számára érthető, fogyasztható legyen. Az alkotókat is ez vezette a Toldi kapcsán, az volt a céljuk, hogy a mai fiatalokat is megszólítsák, és valódi hőst teremtsenek.

A szereplők számára is újszerű előadásformát, jól összehangolt próbát kívánt a darab színpadra állítása. Román Sándor tánctársulatának vezető táncosa, Patonai Norbert a produkció szabadtérre történt "átültetéséről" beszélt.

- Sokszor jártunk már Székesfehérváron a csapattal, de szabadtéren még nem léptünk fel. A város nagyon hangulatos, a főtér és a történelmi "háttér" igazán szép és megindító. Ami a szabadtéri előadásokat illeti, a gond az, hogy általában sokkal nagyobb teret kell "bejárnia" a műnek, mint egy zárt térben. Fizikálisan is nagyobb intenzitással kell a színészeknek és a táncosoknak dolgozniuk, hogy a nézőnek valóban "átjöjjön", mi is történik a színpadon.

- A Toldi mondanivalója milyen üzenettel bír számodra?

- Véleményem szerint bármilyen korosztály számára hordoz üzenetet. Például mai világunkban igen sok az előítélet, a negatív hozzáállás az emberekhez - nekem a Toldi egyik üzenete az, hogy nem minden ember az, aminek látszik: higgyünk és bízzunk abban, hogy az emberek jók. És néha a sokszor könnyebbnek látszó út helyett válasszuk a nehezebbet.

- A darabot elsőként a fővárosban láthatták a nézők, szabadtéren azonban idén kizárólag Fehérváron. A próbafolyamat alatt milyen kihívásokkal kellett szembenézned?

- A próbák eleinte külön zajlottak a színészek és a táncosok számára, majd az utolsó másfél hónapban kezdtük meg a közös munkát. A művészek egy része külön énekórára járt, emellett kettős szereposztásban gyakoroltunk, amit a színészek egyéb el­fog­lalt­sá­gai miatt logisztikailag igencsak meg kellett szerveznie a ren­de­ző­nek, Meskó Zsoltnak.  Szerencsére a díszlet már ren­del­ke­zé­sünk­re állt - ami egyébként ritkaság -, így könnyebben be tudtuk állítani a tereket és el tudtuk helyezni térben a színészeket is.