2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Elkészült a Hiemer-ház

2011. szeptember 23., 22:25 [fehervar.net] G. I.

Fél évtizedes munkával megújult a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes: a befejező, harmadik ütemben elkészült épületrészt a napokban mutatták be a sajtó képviselőinek.


A frissen elkészült épületrész

A három középkori eredetű épület összefonódásából létrejött, több mint 3 ezer négyzetméter alapterületű épülettömb teljes felújítási költsége meghaladja a 2 milliárd forintot. Az Európai Unió, a Norvég Finanszírozási Mechanizmus és a magyar állam támogatásával, valamint az önkormányzat közel 400 milliós önrészével megvalósult beruházás lezártával visszanyerte régi fényét a város ékköve.


A funkciókat magyarázza a polgármester

Az újonnan elkészült épületrészt a kivitelező Reneszánsz Kőfaragó Zrt. képviselője, Péntek Tibor, valamint Cser-Palkovics András polgármester és a munkálatokat irányító Városfejlesztési Kft. képviselője, Guti Péter kalauzolta az újságírókat.

A mintegy 800 millió forintos költséggel, európai uniós támogatással megújult, 932 négyzetméter hasznos alapterületű szárny emeleti részén multifunkcionális rendezvénytermet, földszintjén éttermet alakítottak ki, s ott kap végleges helyet Moskovszky Éva nemzetközileg is egyedülálló játék- és babagyűjteménye, a Fehérvári Babaház is.

A rekonstrukciót végző szakemberek kitűnő munkát végeztek: megmentették és bemutathatóvá tették a földszinten egy gótikus tartópillért, több falmaradványt, továbbá restaurálva újra láthatók a barokk kori, földszinti üzlethelyiségek festett díszítései is.

Az emeleten az üpület korábbi funkciói során beépített válaszfalak elbontásával exkluzív rendezvénytermet alakítottak ki, amely báloknak, konferenciáknak, ünnepségeknek adhat majd helyet. A mennyezeten két szikrázó, csillogó óriás "gyűrű" ontja a fényt: a barrisol ledvilágítás színe a rendezvény hangulatához illően változtatható.


Eredeti falrészeket is sikerült megmenteni
és bemutatni

A frissen felújított épületrészt néhány hét múlva adják át ünnepélyesen, a Babaház pedig várhatóan az év végére, a jövő év elejére költözik át a Megyeház utcából új helyére.

A Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes mai formája a XVIII. század második felében alakult ki. Az összekapcsolódó szárnyak egymást követően készültek el. Nevüket az épületrészek hajdani tulajdonosairól, a Caraffa grófi családról, a kereskedő Font, valamint a hentes-mészáros szakmát gyakorló, s a XVIII. században városnak főbírót is adó Hiemer famíliáról kapták.

Bár először 1688-ban említik az épületegyüttest a leírások, a felújítást megelőző régészeti kutatások bizonysága szerint a tömb egyik épülete már a XV. században is állt. A XIX. században már a város tulajdona volt, iskola, plébánia is volt a falai között, a II. világháborút követően pedig több intézménynek és lakásoknak adott helyet.

Miután felújítására évtizedekig nem költöttek, annyira lepusztult, hogy 1988-ban ki kellett üríteni, s majd másfél évtizedig üresen állt. Rekonstrukciója az európai uniós csatlakozás után, a pályázati lehetőségek megteremtődésével valósulhatott meg.

Hiemer-dossziénk a felújításról és a ház történetéről:

Majdnem kész a Hiemer-ház
Ütemesen halad a második ütem
Folytatódik a Hiemer-ház felújítása
Elkészült a Hiemer-ház első harmada
Hamar munka
Tető alatt
Talán most - írásunk a Hiemer-ház történetéről


Az emeleten exkluzív báltermet alakítottak ki

A barrisol ledvilágítás színe a rendezvény hangulatához illően változtatható
A földszinten éttermet is kialakítanak