2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

A köznapiról és a látomásról

2012. április 03., 21:41 [kofemmuvhaz.hu] Balázs Csilla

A költészet napja alkalmából rendeznek színházi estet egy szereplőre és egy hegedűsre Márai Sándor Füves könyve alapján a Köfém Művelődési Házban április 12-én, csütörtökön 18 órától.

"Nem tudós könyv ez, csak olyan, amilyet az elemiben tanítanak.
Aki írta, nem ismeri a feltétlen igazságot és nem röstelli,
hogy téved a részletekben. Mert ember.
Olyasféle lesz hát ez a könyv, mint a régi füves könyvek,
melyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre,
mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten.
S aki jobban tudja, mondja jobban!"
(Márai Sándor)

Márai írja ezt könyve előszavában írásának céljaként. Amikor az e könyv részleteiből készült színházi eladás bemutatójára készülünk, ugyanezekkel a gondolatokkal, célokkal vágunk bele a megvalósításba. A Füves könyv sugallta világot szeretnénk bemutatni tisztán, sallangmentesen és - reméljük - érdekesen.

A nagyon erőteljes, szikár egyéniségben jelenlevő érzékeny, finom, tündéri, tapintatos, gyöngéd vonások őszintén, igazul jelennek meg a Benkő Nóra által megformált író alakjában. Az előadásban kulcsszerepet kapó belső hangot ő nem csak felismeri, hanem kiváló hangi adottságaival meg is személyesíti az esten.

A színésznő játszotta írón kívül jelen van a színpadon a hegedűs, aki egyben az est zeneszerzője. Játékával, jelenlétével a személyest, az ember belső, tudatalatti világát hangsúlyozza az előadásban.

A Füves könyv 202 részéből prózában és megzenésítve, énekelve összesen 54-et mutatunk be, játszunk el. A zene a színésznő által játszott szövegek között is önálló funkciót kap, mindvégig fontos dramaturgiai szereppel bír, mint beszélgetőpartner, mint önmagunk egyik felének megtestesítője van jelen.

SZEREPLŐK:

Benkő Nóra színművész
Balázs Barnabás hegedűművész

Zeneszerző: Balázs Barnabás
Producer: Balázs Csilla
Szerkesztő-rendező: Halmy György