2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Méltó helyen a Fehérvár Travel

2014. július 10., 00:11 [fehervar.net] Fotó: Nagy Norbert (Fehérvár Travel) és Lőrincz Miklós

Ünnepélyes keretek között Cser-Palkovics András polgármester avatta fel július 9-én a Fehérvár Travel új irodaházát a Várkörúton. Magyarország piacvezető körutazás-szervezője hamarosan már itt fogadja utasait, ügyfeleit.

A Fal köz és a Várkörút sarkán épült ötszintes, 1200 négyzetméteres, 370 milliós összköltségű irodaház építése hosszú engedélyeztetési eljárás után 2013 őszén kezdődött, és részben az Európai Unió támogatásával valósult meg, az Új Széchenyi Terv keretében.


A polgármester egy városról készült metszetet ajándékozott a cégvezetőnek


Az épület földszintjén az utazási iroda értékesítési részlege és egy kisebb üzlet található. A Várkörút és a Távírda utca közötti, a Fal köz által biztosított - városi léptékben is kiemelten fontos - gyalogos kapcsolatot az épületen átmenő, igényesen kialakított fedett átjáró biztosítja, amelyet üvegkupolákon keresztül természetes fény világít meg. Az emeleti szinteken az utazási irodához tartozó referensi irodák, vezetői irodák, tárgyalók és a hozzájuk tartozó kiszolgáló funkciók kaptak helyet, a nagy belmagasságú, napfényes átrium köré szervezve. A belső terek egyedi belsőépítészeti megoldásokkal és bútorozással készültek, ezek között kiemelkedik az ügyféltérben található, Székesfehérváron elsőként alkalmazott növényfal.


Az épületet Spányi Antal püspök áldotta meg

Az épület homlokzati megjelenésében és tömegalakításában klasszikus arányokkal épült, így jól illeszkedik a belvárosi környezetbe, korszerű anyaghasználatával és részletmegoldásaival mégis modern stílusjegyeket visel magán. A Várkörúti homlokzat látványos üvegfelületei mintegy visszatükrözik a történelmi belváros épületeit.

"Örömmel tettem eleget a felkérésnek, hogy áldjam meg az épületet, hiszen a Fehérvár Travel most elkészült irodaháza fehérvári családoknak ad munkát, biztosít megélhetést" - mondta Spányi Antal, aki az avatóünnepség elején megáldotta az irodaházat. A megyés püspök szerint az épület Szent István király városának egyik modern ékessége lett.


Az ünnepségen Cser-Palkovics
András mondott köszöntőt

"Tudom, hogy nem illik hosszú beszédet mondani köszöntő gyanánt egy ilyen eseményen, de most mégis nehéz megállni, hogy az ember hosszan ecsetelje azt a kis csodát, amit itt láthatunk" - mondta köszöntőjében Cser-Palkovics András. A város polgármestere kiemelte: "Ez a városi ajándék sok mindent megtestesít abból, amire méltán lehetünk büszkék ebben a városban. Embereknek adott munkát az építése, az új irodaházban új munkahelyek is teremtődnek, azaz újabb családoknak adja meg a lehetőséget arra, hogy egyről a kettőre jussanak, saját szorgalmuknak köszönhetően."

A polgármester külön köszönetet mondott azoknak, akik a cég alapításától kezdve segítették fejlődésében a Fehérvár Travelt, hiszen nagyon sokan nagyon sokat tettek azért, hogy a cég eljuthasson arra a szintre, hogy ezt a beruházást egyáltalán megálmodhassa, és komoly önerővel, uniós támogatással megvalósíthassa. Cser-Palkovics András szólt még arról is, hogy a cég tulajdonosa, Ribi Péter kiveszi a részét a társadalmi felelősségvállalásból, és a Fehérvár Travel Alapítványon keresztül több szociális területen, és a sport területén is igazi mecénása Székesfehérvárnak.


A polgármester szerint egy kis
városrehabilitáció valósult meg

"Ez az épület nem csak a cégvezető és az őt körülvevő közösség életében, de a város életében is kiemelt siker. Kiemelt siker azért is, mert mindenki tudja, mi volt ezen az elhagyatott foghíjtelken: az itt álló trafó nem volt szép építészeti alkotásnak nevezhető" - hangsúlyozta Cser-Palkovics András, aki szerint az irodaház építésével együtt egy kis városrehabilitáció történt, ami jól jelzi, mire képes egy kiváló tervező- és kivitelező csapat, amelynek tagjai ráadásul Fehérvárhoz kötődnek. "Szívből gratulálok ehhez a beruházáshoz, és teljes szívvel köszönöm meg Fehérvár polgárai nevében azt, hogy ez a vállalkozás idáig eljutott, és felvállalta ezt a feladatot" - zárta gondolatait a polgármester, aki egy városról készült metszetet ajándékozott a cégvezetőnek azzal, hogy ilyen metszetet azokhoz visznek, akik meghatározó szereplői Székesfehérvár fejlődésének.


Nemes Andrea a cég eredményeit is áttekintette

"Ritkaság a szakmánkban, hogy egy ekkora fejlesztést ünnepelhetünk" - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért Felelős Helyettes Államtitkársága képviseletében Nemes Andrea, a Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály vezetője. - "A Fehérvár Travel története töretlen fejlődésről tanúskodik, akár az indulás évében megvalósított 9 csoportot vetjük össze az idei közel 600-al, akár az árbevétel nagyságát figyeljük, amely 2013-ban már bőven meghaladta az 5 milliárd forintot. Kevés hazai utaztató mondhatja el magáról, hogy több mint tíz éve egyetlen meghirdetett útját sem kellett lemondania a minimális utaslétszám hiánya miatt. A Fehérvár Travel utasainak és csoportjainak száma válságállóan, megbízható egyenletességgel növekszik, és mára az iroda a külföldi csoportos körutazások és városlátogatások piacvezetőjévé nőtte ki magát. Ebben az évben - évei számát tekintve - nagykorúvá vált a cég, így az új irodaház jelképes születésnapi ajándékként is felfogható, különösen a munkatársak számára, akiknek a székház korszerű munkakörülményeket teremt. Másfelől az irodaház megépítése az iroda nagyszámú törzsutasainak és jövendő utasainak tett újabb gesztus is. Azt is mondhatjuk, hogy ezzel az ajándékkal az utazási iroda nem magának, hanem utasainak kedveskedik, akik kedvenc utaztatójukhoz való kötődésüket méltó, tágas ás vonzó környezetben élhetik meg" - mondta a főosztályvezető.


Ribi Péter a cég és az épület történetéről
is beszélt

Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezető igazgatója rövid visszaemlékezéssel kezdte köszöntőjét. "Amikor cégünk 1996 februárjában megalakult, álmodni se mertem volna, hogy egy ilyen épület lesz a Fehérvár Travel otthona. Annak idején, mintegy három évig egy mindössze húsz négyzetméteres, nagyon egyszerű helyiséget béreltünk, amelynek még ablaka sem volt… Az alapítás óta minden évben nőtt a cég forgalma, a csoportok és az utasok száma: 2013-ban árbevételünk már meghaladta az 5 milliárd forintot, ez közel 600 csoportot és több mint 23 ezer utast jelentett."

Az épület történetéről szólva Ribi Péter elmondta: a forgalommal együtt nőtt a munkatársak létszáma is, így a cég folyamatosan kinőtte irodáit, ezért 2011-ben elkezdtek foglalkozni az irodaház építésének gondolatával. A belvárosban azonban nem volt megfelelő telek, ezért első körben egy meglévő épület megvásárlása is felmerült – végül azonban mégis az új építés mellett tették le a voksukat, elsősorban azért, hogy az egész épületet a saját igényeik szerint alakíthassák ki. A Fal köz és a Várkörút sarkán lévő telket 2012-ben vásárolták meg egy vállalkozástól, és hamarosan megindult a tervezés, 2013-ban pedig az építkezés is.

Ribi Péter köszönetet mondott mindenkinek, aki az épületért, az épületben dolgozott, és néhány embert ki is emelt. Külön köszöntötte a vezető tervezőt, Szakál Csaba építészt, az ArchiCom Építész Stúdió vezetőjét és Göde Ferencet, a Kroki Stúdió fő tervezőjét, aki a belsőépítészeti terveket készítette. Az épület magas színvonalú megépítését Dániel Miklós projektvezető mellett Szabados Péter és Szarka László biztosította, a kivitelezési munkálatokat a Szegletkő General Kft. és az Eudeal Plusz Kft. által alkotott konzorcium végezte Puska József és Nagy László irányításával. Az építést Szalai Ottó vezette, az elektromos hálózatot a Pálfi-Tech Kft. építette, Pálfi László irányításával, a bútorokat pedig a Garzon Bútor Zrt. készítette, az ő esetükben Nagy Alajos vezérigazgatónak és a szerelést vezető Lading Jánosnak köszönte meg Ribi Péter az elvégzett munkát.


Az irodaházat Ribi Péter mutatta be

A Fehérvár Travel a Fal köz teljes rendezését is magára vállalta, ezzel az egész utca méltó módon megújult. Az új irodaház építésével egy időben megvalósult beruházás keretében a parkolóhelyek kiépítése mellett új utca- és járdaburkolat készült, zöldfelületekkel és utcabútorokkal egyetemben. Az önkormányzattal együttműködve a területen meglévő trafót is korszerűbbre cserélték és áthelyezték.

"Mostantól munkatársaimmal sokkal nyugodtabb, sokkal kellemesebb körülmények között tudunk dolgozni, mint a jelenlegi helyünkön - remélhetőleg ez tovább javítja munkánk színvonalát is, hogy utasaink még nagyon sokáig elégedettek legyenek szolgáltatásainkkal" - mondta a cégvezető. Az új irodaházban a munkatársak száma kezdetben negyven fő körül lesz, mellettük közel 50 idegenvezetőt is foglalkoztat a cég, többen közülük - az utasok véleménye alapján - a szakma legjobbjai közé tartoznak.

Az avatóünnepség után a cégvezető a meghívott vendégeknek és a sajtó képviselőinek bemutatta az irodaházat, beszélt az egyes helyiségek, irodák funkcióiról, az itt folyó munkáról.Nagy Norbert fotói az épületről »