2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Jubileumi gyermektáncház

2012. január 26., 22:21 [fehervar.net] L. M., fotó: Népzenei Műhely

A Fejér Megyei Népzenei Műhely tíz évvel ezelőtt indította útjára családi programját, ami azóta is töretlenül népszerű.


 

Napra pontosan tíz éve, 2002. január 26-án tartotta első családi programját a Fejér Megyei Népzenei Műhely: a gyermektáncház és a hozzá kapcsolódó kézműves foglalkozás azóta is minden hónap utolsó szombatján várja a családokat, a belépés kezdetektől fogva ingyenes.

– Az egyesület önkéntesei uzsonnával is várják a családokat: nagy örömünkre tényleg családok érkeznek, és nem csak anyukák a gyermekeikkel. Egyre több a nagyszülő, akik egy kellemes szombati séta keretében elkísérik a fiatalokat a programra – mondja az egyesület titkára, Juhász Zsófia. – Büszkék vagyunk arra, hogy tíz éve egyetlen szombatot sem hagytunk ki, és vannak törzstagjaink, akik minden foglalkozáson jelen vannak.

– Honnan jött az ötlet?

– Vakler Annával és Varró Jánossal határoztuk el, hogy a zeneiskolai oktatás kiegészítésére, a plusz anyagi források bevonására alakítunk egy népzenei egyesületet: szerettük volna, ha a hozzánk járó zeneiskolai növendékek a hétvégén is olyan programot találnak a városban, ami kapcsolódik zeneiskolai tanulmányaikhoz, és ahová szüleiket is elhívhatják. A családi program ötlete Varró Jánostól származik, aki a régi zeneiskola (ma Hiemer-ház) hátsó, eldugott részében, ahol a népzenész-képzés folyt, már tartott hasonló foglalkozásokat Berta Máriával. A rendezvényt csak próba jelleggel indítottuk el, és ennek eredménye az előttünk álló 10. születésnap.

– Sikerült megőrizni a családias hangulatot?

k

– Igen. Máshol is vannak gyermekjátszók, de ez, amit mi csinálunk, kezdetektől családiasabb. A városban elsőként indítottunk útjára olyan népművészeti rendezvényt, ahol a zene, a tánc és a népi kézművesség összekapcsolódik. És hát ott terjeng a levegőben a hagymás zsíros kenyér illata, amit Nagy Gáborné Edit önkéntes segítőnk keneget minden foglalkozás során, és ami mind egy szemig elfogy minden alkalommal.

– A közreműködők sem változtak az évek során?

- A rendezvény állandó zenekarral és táncoktatóval működik. Kneifelné Laczkó Kriszta és a Szedtevette zenekar már egy brand, egy márka. Nem csak ők élvezik az együttlétet: ez a jó érzés kisugárzik a résztvevő családokra is, ezért a közönség is hűségesen jár a rendezvényükre. Kezdetben a Hermann László Zeneiskola fogadta be a foglalkozásokat, de a megszaporodott esküvők miatt kiszorultunk onnan. Most a VOKE Vörösmarty Művelődési Ház vendégszeretetét élvezzük - ők azzal támogatják a rendezvényt, hogy ingyen a rendelkezésünkre bocsátják a termet. Ide várjuk január 28-án, szombaton 15 órától a kedves családokat gyermekestül, szülőstől, nagyszülőstül.