2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Próbaüzem a kastélyban

2011. augusztus 01., 11:59 [Picasso Média] Bajnai Zsolt, fotó: Bakos Zoltán

Megtörtént a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély középső szárnyának műszaki átadása. A kastély felújításának befejezésére, a KDOP pályázatán közel félmilliárd forintot elnyerő Károlyi József Alapítvány már teszteli az elkészült épületrészt, amelynek berendezése is elkezdődött.

Két évvel ezelőtt dőlt el, hogy a Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) jóvoltából befejeződhet a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 1997-ben kezdett felújítása. A kastélyépítő ükunokája, az egyébként az év nagy részét Fehérvárcsurgón töltő Károlyi György által az épületegyüttes megmentésére és működtetésére életre hívott alapítvány 462 millió forintot nyert a rekonstrukció lezárására és a turisztikai vonzerő növelésére.

- Az építkezés 2009 végén kezdődött és azt mondhatjuk, hogy a nyár közepére lényegében befejeződött - mondta el Bendi Lajos, a Károlyi József Alapítvány képviselője. - Például a könyvtárteremnek is otthont adó középső szárny felújítása és bővítése kész, a műszaki átadás-átvétel megtörtént, birtokba vettük a megszépült helyiségeket. A projekt lezárásáig hátralévő időszakban igyekszünk belakni és tesztelni a gyönyörűen megújult szárnyat, hogy az esetleges hibák, javítani valók azelőtt kiderüljenek, hogy kora ősszel a nagyközönség is birtokba veszi Fejér megye jelenleg legszebb épületét.

Az alapítvány saját forrásból már jórészt beszerezte az elkészült helyiségeket díszítő függönyöket és kárpitokat. A középső szárny, azaz a kastély főépületének dísztermében különleges kárpitozás kerül majd a falakra, amelyek már szintén Fehérvárcsurgón vannak.

- Az Európai Unió és a Magyar Állam által a KDOP-n keresztül biztosított források az épület felújítása mellett lehetővé teszik, hogy a majdani működtetést segítő eszközöket is beszerezzünk - tette hozzá Bendi Lajos. - Folyamatban van a bútorok mellett díszkönyvtári polcok, kiállítási eszközök és egy audioguide rendszer beszerzése is. Ezek a felújítással együtt szolgálják majd a pályázatunkban megfogalmazott célt, hogy a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély kulturális és turisztikai vonzereje kiteljesedjen.