2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

A fák hegyén járnak

2012. május 15., 22:14 [fehervar.net] G. I.

Szinte a Szentivánéji álomba csöppenhet az, aki ezekben a napokban belép az Aranybulla Könyvtárba: Orosz Péter és Huber András Munkácsy-díjas szobrászművészek alkotásai tündérerdei hangulatot árasztanak.

A két szobrász közös, Fagrafikák című kiállítását Kovalovszky Márta művészettörténész nyitotta meg a 13. Kortárs Művészeti Fesztivál "mínusz egyedik napján", Cserta Gábor és Cserta Balázs közreműködésével, akik a témához illő, megzenésített verseket adtak elő. A tárlat június elsejéig látogatható.

Kovalovszky Márta családi történettel indította el bevezetőjét.

- Amikor én kislány voltam, állt az udvarunkban egy fészerszerű dolog, anyukám pedig néha kiküldött oda, hogy hozzak be ezt-azt - emlékezett vissza a művészettörténész. - Nekem nagyon tetszett ez a sufni: tele volt fával, egy fűrészbak volt feállítva előtte, és Horváth bácsi ott fűrészelte fel a fát. Érdekes fa mintákat lehetett látni, forgácsot vehettünk a kezünkbe, és különleges illat szált fel ezekből az elfűrészelt fákból... Amikor nagyobbacska lány, és már művészettörténész lettem, megtudtam, hogy nem csak fás sufni, de Fáskör is van. A kör két tagjával most itt találkozhatunk, ezen a kiállításon. A kör hasonlóan gondolkodó, és elsősorban fával, vagy természetes anyagokkal dolgozó művészek baráti társasága, emellett egy budapesti helyet, sőt, egy ottani kocsmát is jelölt. A most kiállított művek csak ízelőt adnak abból a két hatalmas életműből, amit a két művészhez kapcsolunk, de láthatjuk a fontos vonásokat, a természetes anyagok használatát, a szárnyaló képzelet suhanását. A mai műanyag világból ezek a természetes anyagok, természetes formák nagyon messze tűntek; már idegennek, szokatlannak érezzük őket. Manók, tündérek, mesefigurák vesznek most körül minket - ezért nagyon pontosan illeszkedik ezekre a művekre Kányádi Sándor verse, amelynek megzenésített változatával a megnyitó kezdődött: Valaki jár a fák hegyén...