2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Egyed Attiláé a Vörösmarty-gyűrű

2013. június 01., 15:38 [fehervar.net] L. M.

Ma tartotta évadzáró társulati ülését a Vörösmarty Színház, ennek keretében adták át a társulat és a vezetőség díjait.

A Vörösmarty-gyűrűt Révész László, a díj mecénása adta át Egyed Attilának, akinek művésztársai szavazták meg a szakmai elismerést az évadban nyújtott teljesítménye alapján. Egyed Attila az elmúlt évadban egyebek között A dzsungel könyvében, a Család ellen nincs orvosságban és a Lili bárónőben nyújtott kiváló alakítást, és évad végén átvett egy szerepet a Mirandolinában is.


A Vörösmarty-gyűrűt Révész László adta át Egyed Attilának

A Vörösmarty-gyűrű már tizennégy éves múltra tekint vissza: 2000-ben az egyik előadás televíziós tiszteletdíját ajánlották fel nemes szándékkal a Vörösmarty Színház társulatának tagjai, hogy létrejöjjön a Vörösmarty-gyűrű elnevezésű díj, melyet a társulat titkos szavazása alapján kaphat meg az a színművész, akit kollégái abban az évadban szakmailag a legjobbnak ítélnek.  Az alapítás évében Kuna Károly, a következő évben Kállay Ilona és Péterffy Attila, 2002-ben Zakariás Éva, 2003-ban Matus György, 2004-ben Kozáry Ferenc, 2005-ben Zsurzs Kati, 2006-ban Závodszky Noémi, 2007-ben Drahota Andrea, 2008-ban Bakonyi Csilla, 2009-ben Gerner Csaba, 2010-ben Váradi Eszter Sára, 2011-ben  Tűzkő Sándor, 2012-ben pedig Bata János nyerte el a társulat kitüntetését.

Révész László a gyűrű átadása kapcsán bejelentette: létre kívánja hozni a Vörösmarty Alapítványt, amelynek segítségével további mecenatúrát lehet nyújtani a színház számára.

A teátrum vezetősége úgy döntött, ugyancsak Egyed Attila érdemes a pénzjutalommal járó "Az évad színésze" elismerésre is, így a népszerű művész két díjat is hazavihetett. A társulat kezdeményezésére idén alapították meg "Az évad dolgozója" díjat, melyről szintén titkos szavazással döntött a társulat. Az első elismerést Zombai Kati, a színház régi mindenese vehette át a direktortól.


Az évadot Szikora János értékelte

Szikora János az elmúlt évadot értékelve kijelentette: ez a - számára roppant hosszúnak tűnő - évad az alapozás, a megnyugvás időszaka volt. "Valami új kezdődött ebben a közönség által is visszaigazolt évadban" - mondta, és ezt néhány számadattal is megerősítette: 374 előadást tartottak, ezekre több mint tízezren váltottak bérletet, és több mint 76 ezer fizető nézője volt a teátrumnak, közel 90%-os látogatottság mellett. A következő évadra tegnapig 3500 bérlet kelt el, ezt a számot tavaly csak augusztusban érte el a teátrum.

Az évad elején megnyílt a Cyrano Caffé, amely étellel-itallal várja a betérőket, színpada pedig pódiumrendezvényeknek ad otthont. Ismét működni kezdett a színésztársalgó büféje - bár itt a direktor szerint még van fejlesztenivaló -, az alagsorban pedig új próbatermet alakítottak ki.

A bemutatókat értékelve elsőként a direktor azt emelte ki, hogy "össztüzet" zúdítottak az ifjúságra: A dzsungel könyve, a Rozsda Lovag, A Hang-villa titka és a beavató színházi előadás mellett "házhoz is mentek" az Atlantis-programmal a város iskoláiba. A többi produkcióról szólva kijelentette: "Amíg néző van rájuk, színpadon maradnak", hiszen szinte minden darab iránt óriási az érdeklődés.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a teátrumhoz szerződött Cserhalmi György, Földes Eszter, Gáspár Sándor, László Zsolt, Makranczi Zalán, Radnay Csilla, Törőcsik Franciska és Varga Mária; Tóth Augusztával, Csizmadia Gergellyel és Quintus Konráddal, valamint több táncossal nem hosszabbított szerződést a teátrum. Bata János nyugdíjba vonult, és Orbán Eszter dramaturg sem dolgozik már itt. Két vezetőtől is megvált a direktor: Kiss József műszaki vezető közös megegyezéssel távozott, Csányi János stratégiai és fejlesztési igazgatóval pedig stratégiai és fejlesztési kérdésekben nem értett egyet, ezért megszüntette ezt a posztot.

Szikora János a nyári programokról szólva elmondta, hogy júliusban operettestek lesznek a Pelikán Udvarban, augusztusban pedig a Koronázási Ünnepi Játékok megvalósításában vesz részt a teátrum. Ugyancsak a direktor jelentette be azt is, hogy az évad végén a műszaki munkatársak fizetésemelést és jutalmat is kapnak.