2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Izgalmas színházat ígérnek

2012. augusztus 27., 21:44 [fehervar.net] L. M.

Társulat- és tagozatbővítés, kultúrkávézó és kortárs galéria nyitása, a közönség visszahódítása, öt évadon átívelő történelmi projekt - sok nagyszabású terv hangzott el a Vörösmarty Színház évadnyitó társulati ülésén, ahol a teátrum új vezetősége is bemutatkozott.

Bár az épület körül még hadiállapotok uralkodnak, hamarosan indul az évad a fehérvári teátrumban: szeptember 22-én, szombaton A dzsungel könyvével és egész napos évadnyitó kavalkáddal várják a közönséget. Az évad műsortervéről korábban már beszámoltunk, az évadnyitó kapcsán Szikora János igazgatóval készült interjúnkban a legfontosabb újdonságokról, köztük az új kultúrkávézóról, a kortárs galériáról, az új páholyról és a tájelőadásokról is olvashatnak.

Az évadnyitón megjelenteket Brájer Éva kulturális alpolgármester köszöntötte, aki azt kívánta a társulatnak, hogy a színház induljon el végre egy hosszú úton, amelynek során megtalálja identitását. Ez nem könnyű feladat, hiszen a fehérváriak számára elérhető közelségben van az a gazdag budapesti színházi kínálat, amivel a város színházának versenyeznie kell. "Olyan színházat szeretnénk, ahol a céltudatosabb közönség és a szórakozásra vágyók is megtalálják a minőségi kínálatot" - mondta az alpolgármester, és az alkalmat megragadva arról is beszélt, hogy a város jelentős lépéseket tett a színészlakások ügyében.


Csányi János

Matuz János

Horváth Csaba


Drahos Béla

Hargitai Iván

Bagó Bertalan


Szikora János

Szikora János bemutatta a színház új vezetőségét: a direktor munkáját Csányi János stratégiai és fejlesztési igazgató és Matuz János kreatív igazgató segíti, a prózai tagozatot Hargitai Iván és Bagó Bertalan, a zenei tagozatot Drahos Béla, a tánctagozatot pedig Horváth Csaba vezeti. Mint Bagó Bertalan tréfásan megjegyezte, az évadnyitón nyolcvan év színházvezetői tapasztalata gyűlt össze. Mi nem számoltunk utána, de a szám igaz lehet, hiszen Bagó Bertalan 13 évig vezette a zalaegerszegi színházat, Csányi János alapította és vezette a Soproni Petőfi Színházat és a Bárka Színházat, igazgatta a debreceni Csokonai Színházat, és Szikora János is több teátrumot vezetett már.

Csányi János legfontosabb feladatának nevezte, hogy regionális és országos szinten is jegyzett műhellyé fejlessze a fehérvári színházat, ezen túl pedig infrastrukturális fejlesztéseket is végezzen. Ezek közé tartozik a már említett kultúrkávézó, a galéria, a létesítendő műhelyház és a megerősített nyári színház. Matúz János kreatív igazgató a szorosan vett munkakörén túl dramaturgként és drámapedagógusként is tevékenykedik majd - ő úgy fogalmazott, hogy az óvodásokkal való foglalkozástól kezdve a tudományos munkáig terjed a feladatköre, amiből kiemelte az Atlantisz-programot, amely egy színházi gyermek- és ifjúsági nevelési program.

Hargitai Iván 18 éve rendez, a fehérvári teátrumban is láthattuk már produkcióit. Ő azt tűzte ki célul, hogy a fehérvári teátrum ne "ál-budapesti" színház legyen, hanem saját arccal, saját, összeszokott csapattal működjön. Bagó Bertalan érdekesnek nevezte a saját helyzetét - mint mondta, ebben az évadban mindenképpen jött volna rendezni, hiszen a megbízott igazgató, Quintus Konrád is felkérte egy rendezésre. Minden műfajt kedvel, és mindegyikben minőségre törekszik. Aki ezt a szemléletet követi, azzal örömmel együtt tud dolgozni, aki nem, attól előbb-utóbb megválik a teátrum.

Horváth Csaba koreográfus, a Forte Társulat megalapítója és vezetője számos sikeres koregráfiával és rendezéssel tette le névjegyét a szakmában, célja a fehérvári tánckar tánctagozattá fejlesztése, önálló táncprodukciók létrehozása. Drahos Béla karnagyot, fuvolaművészt, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezetőjét már nem kell bemutatni a közönségnek - az ő feladatköre most alaposan kibővült, a színház zenei tagozatát, azon belül az operajátszást is koordinálnia kell. Ő arra is emlékeztetett, hogy a zenekar jövőre lesz százéves, a jeles évfordulót szeretné méltó módon megünnepelni.

Szikora János néhány pontban foglalta össze a pályázatában is szereplő ígéreteket: rövid időn belül felépítik az ország egyik legizgalmasabb, legsokszínűbb társulatát, visszahódítják a fehérvári közönséget, széleskörű együttműködéssel a színházat a város szellemi életének katalizátorává teszik, bevonzzák a fiatalokat és öt év alatt egy nagy történelmi projektet valósítanak meg. Ezen célok megvalósítása érdekében 22 főre növelik a prózai társulat létszámát, várhatóan ismét 12 fős lesz a tánctagozat, és szeretnék elérni, hogy a szimfonikus zenekar tagjai is státuszba kerüljenek, így három, teljes értékű tagozat működhet a teátrumban.


Az évadnyitót Drahos Béla fuvolajátéka
színesítette

A történelmi projekt keretében évente történelmi drámapályázatot írnak ki, a nyertes műveket a nyári színház keretében mutatják be. Megállapodást terveznek kötni a Magyar Televízióval egy országos történelmi vetélkedőről, amelynek a Vörösmarty Színház lesz a központja. "Feltámasztják" királyainkat, vagyis a színház eszközeivel újra élővé teszik a városban koronázott, vagy itt eltemetett királyok emlékét.

Új próbahelyet alakítanak ki a pincében, ahol néhány válaszfal kibontásával száz négyzetméteres helyiséget nyernek erra a célra. A színészbüfé üzemeltetésére pályázatot írnak ki, a színházi buszt pedig végleg megszüntetik - mint mondta, a művészeknek tudomásul kell venniük, hogy a fehérvári színház Fehérváron van. Tudja, hogy az utazás pénzbe kerül: aki sokat dolgozik, annak szeretne sokat fizetni, aki viszont nem "húz", annak mennie kell.

A próbák már megkezdődtek: a Pelikán Kamaraszínházban a Hangvilla titkát és a Pantalone házasságát fogják először játszani, a nagyszínpadon pedig a nyáron bemutott Család ellen nincs orvosság című bohózatot és A dzsungel könyve musicalt.

Kapcsolódó anyagok: