2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Honnan jöttünk?

2012. november 18., 11:15 [fehervar.net] G. I.

Családi képekből, városi közgyűjteményekből, magángyűjteményekből válogatva állt össze az a fotókiállítás, amely Székesfehérvár fotótörténetét mutatja be a kezdetektől 1945-ig. A különleges tárlat március 24-ig látható a Városi Képtárban.


Kincses Károly és Demeter Zsófia

A székesfehérvári Városi Képtár – Deák Gyűjtemény 2011 tavaszán hirdette meg a városi, magántulajdonban lévő régi fotográfiák másolatainak gyűjtését, azért, hogy a képeket digitalizálva teljesebb arcot adjanak a város 19-20. századi történetének. A programot leletmentésnek szánják, amelyben – akár kevéssé híres – családokat, lassan feledésbe merülő történeteket és embereket örökítsenek meg az utókor, a kollektív tudat számára. Azért, hogy a családi fotókból kirajzolódó privát történelem – kapcsolódva a helytörténethez – kiegészítse, árnyalja az úgynevezett nagy, vagy egyetemes történelmi tudásunkat. „Mert a 'hová megyünk' nem értelmezhető a 'honnan jöttünk' biztos tudása nélkül” – vélekedik a gyűjtésben is közreműködő Kincses Károly fotómuzeológus.

Az eddigi összegyűjtött családi képekből, városi közgyűjteményekből (Szent István Király Múzeum, Városi Levéltár, Egyházmegyei Levéltár) és Oroszlán Balázs magángyűjteményéből válogatták ki a tárlat anyagát, több mint száz értékes régi fotográfiát. Szép régi arcokat, csoport- és életképeket, városi utcaképeket vonultat fel a tárlat, amelyet Demeter Zsófia várostörténész, megyei múzeumigazgató és Kincses Károly fotótörténész közösen nyitott meg.

A szervezők kérik, hogy aki tudja, gazdagítsa tovább a gyűjteményt: a digitalizált képek a kiállításban elhelyezett munkaállomásnál bemásolva, vagy otthonról is elküldhetők (keptar@enternet.hu). Aki régi, fehérvári vonatkozású fotóját eljuttatja a gyűjteménybe, díjtalanul tekintheti meg a tárlatot.
Kapcsolódó anyagok: