2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Emlékek nyomában

2012. november 09., 21:15 [fehervar.net] Oláh Dóra

Izgalmas stílusban, redukált realizmusban készültek azok a festmények, amelyek a Köfém Művelődési Házban láthatóak november 23-ig. Az alkotó, Horváth Gergő a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának festő szakos hallgatója.


Régi, katonákat ábrázoló fotókat is felhasznált

Mivel az Agárdi Művésztelep idén anyagi okok miatt nem jöhetett létre, a művelődési ház úgy döntött, hogy ezentúl az alkotótelep egykori résztvevőit hívja meg egy-egy kiállításra. A november 9-én megnyílt tárlaton a fehérvári Horváth Gergő munkái láthatóak; ő hat éve volt a művésztelep vendége.

Életrajzából kitűnik, hogy már kisgyerekként is a rajz és a festészet érdekelte: a székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskolában rajz tagozatra járt, majd 2007-ben a a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában érettségizett grafika szakon, mesterei Kovács Árpád, Pinke Miklós és Végvári Beatrix voltak. Azután úgy döntött, hogy a grafika helyett inkább a festészettel szeretne foglalkozni: 2007-2008 között a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karán tanult képi ábrázolást, 2008 óta pedig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának festő szakos hallgatója, mestere Somody Péter. A festő tanszék volt vezetője, a 2008-ban elhunyt Tolvaly Ernő emlékére alapított díjat ő vehette át elsőként 2011-ben.


A vendégeket Simon József, az intézmény
igazgatója köszöntötte, a tárlatot Végvári Beatrix
nyitotta meg

"Nagyméretű, a családi archívumban talált fotók alapján kezdtem el festeni, édesapám emlékére" - mondta a díj átvételekor a bama.hu-nak, és sajátos stílusa kialakulásáról is beszélt. "Somody Péternek voltak kikötései, de biztatott, hogy bátran növeljem a méretet, és egyfajta redukált realizmust alkalmazzak, ami azt jelenti: nincs minden részlet teljesen kidolgozva, hogy a fő elemek vonzzák a tekintetet." A családi fotóalbum mellett máshol talált régi fotókat is felhasznált az olajfestményekhez, a környezet helyett az alakokra helyezte a hangsúlyt, a hangulat, és a kifakult fotók barnás színeinek megtartása mellett.

Első önálló kiállítása 2009-ben volt egykori iskolájában, a Munkácsyban, ezt több egyéni és csoportos tárlat követte Pécsett, Novi Sadban és Banja Lukán.

Mostani kiállításának megnyitóján felléptek volt iskolájának tanulói, a tópartis diákok, akik bebizonyították, hogy nem csak a festészetet illetően járnak oda tehetséges, nagy jövő előtt álló fiatalok. A megnyitóbeszédet Végvári Bearix, grafikusművész szájából hallhattuk, aki büszkén mondta el köszöntő szavait egykori tanítványa munkái láttán. Családtagok, barátok és rég látott ismerősök nagy számban képviseltették magukat, akiket a kiállítás nyitvatartási ideje alatt valószínűleg még jó néhány lelkes vendég fog követni, hogy megcsodálják az ifjú titán remekműveit.