2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Farkas vagy ember?

2012. július 05., 08:41 [fehervar.net] L. M.

A farkasok között nevelkedő Maugli történetét, A dzsungel könyve című musicalt Szurdi Miklós rendezésében, a nyári színház keretében július 12-én, csütörtökön 18 órakor mutatja be a Vörösmarty Színház.


Horváth Gyula Antal
az utolsó pillanatban
jelentkezett a válogatásra

Az élet egy állandó küzdelem – különösen igaz ez a dzsungelre, ahol szó szerint farkastörvények uralkodnak. Mauglinak, az embergyereknek itt kell életben maradnia, és ehhez szerencsére pártfogókra lel Bagira, a fekete párduc (Váradi Eszter Sára), Balu, a medve (Egyed Attila), és mindenekelőtt Akela, a farkasok vezére (Juhász Illés) személyében. Mauglit kettős szereposztásban alakítja Eszes Szabolcs és Horváth Gyula Antal, akiket casting során választottak ki a főszerepre.

– A felhívást a Facebookon láttam, és az utolsó pillanatban küldtem el az önéletrajzomat a színháznak – mesélte Horváth Gyula Antal, aki a Maros­vá­sár­helyi Színházművészeti Egyetemen végzett színművészként és koreográ­fus­ként. – Egy hét múlva premier, és még mindig nem hiszem el, hogy enyém ez a főszerep. Maga a válogatás is érdekes volt, mert míg mások perceket töltöttek a "zsűri" előtt, én legalább negyedóráig voltam bent: a hozott dalom eléneklése után kértek még dalt ebből a musicalből is, aztán behívták Gárdonyi Fannit, az egyik Túna-jelöltet, és duettet is énekeltünk. Ebben az évadban ez már a harmadik főszerepem: Marosvásárhelyen, a Carmina Buránában Egót játszottam, Csík­sze­re­dán egy mesejátékban alakítottam egy kínai kisfiút, utána pedig jött Maugli. Korábban Marosvásárhelyen, a Finitóban volt ehhez hasonló, sok munkával járó szerepem: Pál, a showman – azzal az alakítással több díjat is elnyertem.


A kis Maugli belopja magát Balu szívébe

– Ezer kilométerről érkeztél ebbe a produkcióba – megérte?

– Dolgozni mindig megéri. Egy idősebb kollégám mondta nemrég, hogy a színház a leghaszontalanabb dolog a világon: meg tudnak élni nélküle az emberek, de minek...? Minek élnének meg nélküle, amikor ez lelkileg, szellemileg építi őket? Aki ebben a szakmában dolgozik, annak szerintem mindig megéri dolgozni. Régi tervem volt, hogy Erdélyből Magyarországra költözzek, és erre most nyílt alkalmam. Budapesten találtam lakást, ide onnan járok próbálni, játszani.

– A koreográfus saját bevallása szerint "halálba hajszolja" a szereplőket, különösen a Mauglikat. Mit jelent ez a gyakorlatban?


A dzsungel törvényeire Balu,
a bölcs medve oktatja Mauglit

– Amikor Bakó Gábor meglátott, azt mondta, ilyen testtel nem lehet Mauglit játszani. Ezt kihívásnak vettem: napi harminc fekvőtámaszról indultunk, most már napi kétszáznál tartunk. Emellett a koreográfusnak van egy speciális tréningrendszere, amit a csapattal együtt mi is minden reggel végigcsinálunk Szabolccsal, hiszen mi vagyunk azok, akik folyamatosan kúsznak-másznak, ugrálnak a dzsungelben, minket hajigálnak az állatok. Maugliként ugyan kevesebbet táncolunk, de legalább annyit mozgunk, mint a táncosok.

– Van köztetek rivalizálás?

– Furcsa állat ez a "színész"... akaratunk ellenére természetesen van – mondta nevetve. – Nem hajba tépős, nem irigykedős, hanem ha azt látjuk a másikon, hogy valamit jól csinált, szeretnénk ugyanolyan jól megcsinálni. Ez szerintem egészséges dolog. Egyébként mi megelőztük ezt a problémát azzal, hogy a casting után, még a próbafolyamat megkezdése előtt barátkozni kezdtünk egymással. Ennek meg is van az eredménye: eddig még nem volt köztünk konfliktus, a próbákat is beosztjuk egymás között, és ezt a rendező is számon kéri rajtunk, hiszen fontos, hogy tökéletes váltótársai legyünk egymásnak.


Eszes Szabolcs előbb játszott
nemzetközi mozifilmben,
mint nagyszínházban

Eszes Szabolcs a Shakespeare Színművészeti Akadémia musical szakán végzett, és a sajtóban azzal vált ismertté, hogy feltűnően hasonlít Robert Pattinsonra, az Alkonyat-sorozat sztárjára.

– Az X-Faktor reklámarca voltam, ott vették észre a hasonlóságot, és meghívtak a Bel Ami című film castingjára: kaptam egy szerepet, és megkértek, hogy legyek Robert Pattinson dublőre is – emlékezett vissza a hazai mozikban éppen ezen a héten bemutatott film forgatására Eszes Szabolcs. – Nagyon jó volt a nemzetközi stábbal dolgozni, és olyan színészekkel forgatni, mint Kristin Scott Thomas, Uma Thurman vagy Christina Ricci, és bepillantani abba, hogyan készül egy nagyszabású film. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy kezdő színészként máris ilyen lehetőségek adódtak számomra.

– A dzsungel könyvébe hogyan kerültél?

– Dézsi Éva Darinka, az egyik Túna küldte el a felhívást azzal, hogy ő is jelentkezik, én is jöjjek. Több mint kétszázan voltak a válogatón, közülük került ki a két férfi és két női főszereplő. Életem legnagyobb öröme volt, hogy megkaptam ezt a szerepet: több kisebb színház után most először játszom ilyen nagy kőszínházban.

A darabot ismerted korábban?


Bagira félti Mauglit: szerinte
emberek között a helye

– Nem, csak az ismert Walt Disney-mesét láttam, és azt nagyon szerettem – mondta nevetve. – Ez a musical kimaradt a gyerekkoromból; néhány dalt, a Pofonofont és a szerelmi duettet természetesen hallottam már, de a többi újdonság volt számomra. A történet akár a mai világra is kivetíthető, és felfedezhetőek benne nagyon aktuális dolgok is. Maguk az állatok is emberi érzelmekkel bírnak, gyarlóságaik vannak, és remekül megfogalmaznak olyan dolgokat, mint a befogadás, a kitaszítás, a barátság és a szerelem.

– Gyula már említette, hogy a színpadi próbákon túl komoly edzést is végeztek.

– Igen, a napi tréningek végén már valóban kétszáz fekvőtámasznál tartunk. Számomra a tánc sem könnyű, azt ugyanis korábban nem tanultam, így ez most dupla meló: nem könnyű Mauglit játszani, de nagyon élvezem.

(Felvételeink az első összpróbán készültek)


A farkasok befogadják maguk közé az árván maradt Mauglit


Akela vezeti a farkasmustrát

Bagira saját fiaként neveli a "farkaskölyköt"


Maugli feltalálja magát a dzsungelben

Balu életre szóló tanácsokkal látja el Mauglit 

Kapcsolódó anyagok: