2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

A zsarnokság természetrajza

2013. január 08., 16:14 [fehervar.net] Fotó: Medvigy Gábor

Don Carlos, II. Fülöp spanyol király fia sok év után hazatér a királyi palotába, ahol távolléte alatt apja feleségül vette az ő régi szerelmét. Az udvar intrikusai apát és fiát szembefordítják egymással, mindenki próbál mindenkit kijátszani.

És nem is egyszerű szerelmi háromszögről van szó: nem elég, hogy Carlos szerelme, Erzsébet az édesapja felesége lett, de Eboli, a királynő udvarhölgye, a király szeretője fülig szerelmes Carlosba.

Miközben a „szerelmes” uralkodói ház a saját céljaiért küzd, a flamandoknál háború dúl, a király mögött sokan szervezkednek – a lázadó és rajongó ifjú Don Carlost felőrli a feladat, hogy egyszerre feleljen meg apja birodalmi elvárásainak és barátja, Posa márki lánglelkű eszméinek.

Schiller Don Carlos című tragédiája a szabadság és az ön­kény­ura­lom elleni lázadás szim­bó­lu­má­vá vált, mióta a monumentális drámai költemény 1787-ben nyomtatásban megjelent. A művet most Bagó Bertalan rendezésében, Nagy Péter, Gáspár Sándor, Cserhalmi György és Földes Eszter főszereplésével mutatja be a Vörösmarty Színház; premier január 12-én.