2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Vidámságot vittek színre

2012. április 22., 01:15 [fehervar.net] L. M.

Spiró groteszk komédiája, Moličre klasszikus vígjátéka és egy besorolhatatlan műfajú, leginkább kabarénak tetsző színpadi játék szerepelt az idei Fejér Megyei Diákszínjátszó Fesztiválon.


Vargha Tamás mondott bevezetőt

A KÖFÉM Oktatási és Közművelődési Központ és a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola idén is megrendezte a Fejér Megyei Diákszínjátszó Fesztivált. Eredetileg elég sokan jelentkeztek a megmérettetésre, de végül csak három társulat lépett fel a fesztiválon - ráadásul nézőnek is híján volt az esemény, hiszen ma kivételesen munka- és tanítási nap volt. De akik eljöttek, remekül szórakozhattak, főleg az első két produkción.

A fesztivált az egyik fővédnök, Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, felelevenítve a színjátszás kialakulását. "Azt gondolom, az ősi scolák tanárai kiváló pedagógiai érzékkel találták meg az oktatásnak és az erkölcsi célzatú nevelésnek a diákok számára is vonzó eszközét: a színjátszást. És miközben az ifjúság a szó legnemesebb értelmében játszva tanult, felkészítették a városi polgárságot Thália igazi papjainak, a magyar színjátszásnak a befogadására" - mondta. Emlékeztetett rá, hogy a diákszínjátszás már régen kinőtte az iskoladrámák világát: a mai, a szép magyar beszédet gyakorló diákok biztos fellépést, irodalmi ízlést és igényességet tanulva már komoly tragédiát és komédiát is játszanak.


A Koccanásban magunkra ismerhettünk

A kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Katonáné Kutai Erika által vezetett társulata, a Vörösmarty Színpad Spiró György Koccanás című groteszk komédiáját hozta el a fesztiválra: három héttel ezelőtt a társulat ezzel a produkcióval arany minősítést szerzett a Fejér Megyei Diáknapokon. A történet azzal indul, hogy a főváros egy forgalmas helyén autók sora koccan egymáshoz, és majdnem egy egész napra megbénul a forgalom. Az autósok kiszállnak kocsijukból, kapcsolatokba lépnek egymással és a környéken élőkkel. Jellegzetes embertípusokat és viselkedési formákat, a mai magyar valóságot látjuk a darabban, illetve annak erősen húzott változatában, hiszen az eredetileg kétfelvonásos művet húsz percben adták elő a diákok. Remek alakítások egész sorát, profi rendezést láthattunk a színpadon, annak ellenére, hogy - mint utóbb kiderült -, három beugró is volt a darabban.


A Gömböc klasszikus vígjáték

A fehérvári Telekis Diákszínpad, a TEDI Moličre egy vígjátékát, A Gömböcöt adta elő, Láposi Anita rendezésében, szintén rövidített változatban - a produkcióval ők is arany minősítést értek el az idei Diáknapokon, Hegedűs Péter pedig különdíjat kapott a szerepjátszásért. A fordulatos történetben Oronte úr az egyetlen leányát férjhez akarja adni egy gazdag kérőhöz, Gömböc úrhoz. Ám, ahogy az lenni szokott, a leány mást szeret, és hogy feleségül mehessen hozzá, semmitől nem retten vissza - szerelmével, annak barátjával, és nevelőnőjével alaposan megleckéztetik az apát és a kérőt... Ebben a produkcióban is kitűnő alakításokat láttunk, igazi tehetségeket, akik akár színházban is megállnák a helyüket - és ezt tulajdonképpen meg is tették abban Az ember tragédiájában, amit fehérvári középiskolások vittek színre a Vörösmarty Színházban.


Egy hivatalban beszélgetnek az ügyfelek

Harmadikként a fehérvári Bugát Pál Szakközépiskola színjátszói, a Broadway-szökevények léptek színpadra, saját szerzeményükkel, A hivatalban című kabaréval, amit ismert jelenetekből, régi (szakállas...) viccekből gyúrtak össze - sajnos, nem egészen jól sikerült módon, saját bevallásuk szerint napokkal ezelőtt. Igazi, megfogható történet itt nem is volt, a hivatalban, sorszámmal a kezükben várakozó ügyfelek elegyedtek szóba egymással.

Az előadásokat Micskó Zoltán, a Prospero Színkör vezetője és rendezője, Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze és Simon József, a művelődési ház igazgatója bírálta el. Szakmai értékelésükben elmondták: az ifjú színjátszók ismét eggyel több lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, így a darabot, amit hónapokig tanultak, próbáltak, ismét előadhatták, bemutathatták egymásnak és a közönségnek. A zsűri minden darabot hosszan, alaposan elemzett és igyekeztek jó tanácsokkal szolgálni a színjátszóknak.

Döntésük szerint a legjobban a TEDI társulata szerepelt, második lett a Vörösmarty Diákszínpad, harmadik pedig a Bugát csapata. A győztesek a Fejér Megyei Önkormányzat és a Köfém Művelődési Ház által felajánlott díjakat vehették át. A fődíjat, melyet Quintus Konrád megbízott színházigazgató ajánlott fel (ez a díj a Vörösmarty Színház kulisszái mögötti bejárásra és színészekkel való beszélgetésre invitál), a TEDI kapta, de a zsűri elnöke, Kozáry Ferenc a második és harmadik helyezetteket is meghívta erre az eseményre.