2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Demonstráció a színház előtt

2012. március 16., 20:15 [fehervar.net] L. M.

"Színház csak addig van, amíg az ember hisz a játékban" feliratú táblával a nyakában demonstrált a Vörösmarty Színház előtt Horváth Iza ügyelő. A megmozdulással a háttérmunkások előadáspénzének csökkentésére kívánta felhívni a fehérváriak és az önkormányzat figyelmét. 


Weil Szilvia súgó is csatlakozott Horváth Izához

Február elején megszűnt a színházi háttérmunkások úgynevezett "előadáspénze": a színdarabokat kiszolgáló személyzet tagjai addig bruttó 5.200 forintot kaptak előadásonként, ami a közalkalmazotti béren felül havonta átlagosan bruttó 52.000 forintot jelentett számukra - mondta Horváth Iza. Előadáspénz helyett most az előadások számától függetlenül bruttó 23-35 ezer forintot kapnak, attól függően, kit milyen kategóriába soroltak be. A teátrum ügyelője emlékeztetett arra, hogy ők nem reggel nyolctól négyig vannak a munkahelyükön, hiszen az előadások este vannak, így rendkívül nehéz "normális" életet élni a csökkentett fizetésből.

Az új kollektív szerződés szerint nyártól megszűnik a színház buszjárata. Horváth Iza elmondta: a színművészek zöme Budapesten, vagy a főváros környékén lakik, így jelenleg szinte valamennyien igénybe veszik a Budapest-Székesfehérvár között közlekedő autóbuszt, és a háttérmunkások közül is legalább négyen járnak azzal munkába. A buszjárat helyett havi 40 ezer forint albérleti támogatást kapnak majd a színház alkalmazottai.

"Lehet, hogy gyenge néha még a hangunk,
Lehet, hogy léptünk még bizonytalan,
De indulunk: a szépet, jót akarjuk
S érezzük, hogy hitünknek szárnya van!"

Juhász Gyula "Prológus" című versének egy részlete szerepel egy másik táblán - a vers egyébként a következő, színészi hitvallásként is szolgáló sorokkal zárul:

"Mert érted játszunk és érted csatázunk,
Boldog magyarság, mely nem volt, de lesz,
Ha tetszik néked a mi áldozásunk,
Kedves Közönség, tapsolj és szeress!"