2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Megújult a 25 éves Városi Képtár

2013. november 08., 20:57 [fehervar.net] G. I.

Kívül és belül egyaránt megújult a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény, ahol ezen a hétvégén különleges programokkal várják az érdeklődőket. A rendezvénysorozat mai napján nyílt meg az új állandó kiállítás.

Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény: az intézmény megújult külsővel és a Deák Gyűjtemény teljes anyagából nyílt új kiállítással várják a közönséget. Az új állandó kiállítás és a Szobor - Játék időszaki kiállítás megnyitóján Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt, a tárlatokat Marosi Ernő művészettörténész nyitotta meg. Az est további részében komoly- és könnyűzenei koncertekkel, kulturális és gasztronómiai különlegességekkel várták az érdeklődőket. November 9-én a műgyűjtésről szól a nap, ahol a délelőtt folyamán a fehérvári egyedi gyűjtemények bemutatóját követően délután a kortárs galériások és műgyűjtők találkoznak az Oskola utca 10. szám alatt.


Deák Dénes budapesti műgyűjtő negyedszázada álmodta meg azt a gyűjteményt, amely a Belváros szívében, az Oskola utca 10. szám alatt található: a kollekció a 20. századi magyar képző- és iparművészet anyagából válogat. A műtárgyak jelentős részét Deák Dénes adományozta Székesfehérvárnak, a gyűjtemény ma összesen 260 művész 895 alkotását őrzi.

Deák Dénes nemcsak gyűjteményét adta - majd halála után hagyta - Székesfehérvárra, hanem köztéri szoborral is gazdagította a várost. A Bartók Béla téren található Haraszty István szobrászművész Deák Dénes-kút című mobil szobra, melyet 1993. október 2-án, Deák Dénes halála után avattak fel. A művet Deák Dénes rendelte meg az alkotótól 1992-ben, eredetileg a Téráztató címet kapta, majd a mecénás halála után változtatta a művész Deák Dénes-kútra. A Szobor - Játék című időszaki dokumentumkiállítás a Deák-kút történetét mutatja be.