2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Dallamok és pillanatok

2013. november 08., 13:43 [fehervar.net]

Pályájának meghatározó pillanatait idézi fel Keller János színművész azon az önálló esten, amelynek a Vörösmarty Színház Cyrano kávézója ad otthont november 25-én, hétfőn 19 órakor – és mivel az estre pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket, a teátrum december 5-én és 11-én is műsorra tűzi az estet.


Egyik emlékezes szerepe
Flórián volt a Zsuzsika
hangjában, az előadás egyik
fotója az öltözőjét díszíti

A fehérvári teátrum népszerű, sokat foglalkoztatott művésze tizenkét évvel ezelőtt szerződött a Vörösmarty Színház társulatához, első szerepe Baracs mérnök volt a Mágnás Miskában. Azóta rengeteg zenés és prózai szerepet – főként főszerepet – játszott a fehérvári teátrumban; a zenés estet a legemlékezetesebb momentumokból, dalokból állította össze.

– Szikora János, a teátrum igazgatója találta ki, hogy a társulat művészeinek legyen önálló estjük a kávézóban, és megkérdezte, lennék-e én az első, aki ilyet rendez – mondja az előzményekről Keller János. – Nagyon megtisztelő számomra a felkérés – különösen, hogy az igazgató úr azt kérte, hogy ne egy szerepbe bújjak bele, hanem kizárólag rólam szóljon az est. A színház minden technikai segítséget megad hozzá, de nekem kell kitalálnom és összeállítanom az estet. Az első pillanatban magam se gondoltam volna, hogy ennyire fel fog kavarni a dolog azáltal, hogy személyesen vagyok érintve benne.

– Hogyan építed fel az estet?

– A pályámon keresztül mutatom be magam. Az est címe, a Dallamok és pillanatok is jelzi, hogy akár egy dallal is ki lehet fejezni, hogy az ember éppen hol tart lelkileg és szellemileg – de most lehetőségem lesz arra, hogy ezt nagyon-nagyon sok dalon keresztül mutassam meg. Természetesen nem csak énekelni fogok, hanem beszélni is: személyes dolgokat is elmondok, olyat is, amit eddig még nem meséltem el a nyilvánosság előtt. Minden olyan dalt előveszek, ami meghatározó a pályámon: operett, musical, táncdal, sanzon és kuplé egyaránt felcsendül majd. Ez a széles repertoár nagy nehézséget okozott, hiszen nem könnyű kiválasztani, mi kerüljön be az estbe, és mi nem. Hiába énekeltem például százszor a Lehetsz királyt, a Hairt vagy a Volarét, ezek biztosan nem hangzanak el, mert nem illenek a kávézó intim miliőjébe. A dalokat úgy válogattam össze, hogy minden hangulatot, érzést meg tudjak mutatni – az elmúlt napokban, a műsor tervezése során legalább ötszáz papírt írtam tele: kihúztam, behúztam dalokat, míg a műsor össze nem állt. Főként olyan dalokat hal majd a közönség, amelyeket különböző szerepeimben énekeltem, de több olyan dal is felcsendül majd, amit most hallhatnak tőlem először.

– Netán szerepálom?

– Ez érdekes kérdés. Lesz például dal egy olyan musicalből, amelyhez még fiatal vagyok, még nem is játszhatnám el, de lehet, hogy tíz év múlva enyém lehetne ez a szerep. Most a szövege miatt válogattam be az estbe, mert pont illik ahhoz a témához, amiről beszélni szeretnék.

– Padlás lesz? Fehérváron Rádiósként láthattunk először, bár az vendégprodukció volt.

– Lesz. És azt is el fogom mondani, miért volt meghatározó számomra az az időszak, amikor a Veszprémi Petőfi Színházzal rendszeresen vendégszerepeltünk Fehérváron.

– Önálló estről beszélgetünk, de azért nem egyedül állsz a kávézó színpadára.

– Két vendéget hívtam erre az estére: egyikük Szabó Diána, az idei Versünnep döntőse, akinek a verseny idején én voltam a mentora. Rá azért gondoltam, mert nagyon jó volt a közös munka – én is sokat tanultam tőle. Már sokszor elmondtam, milyen megtisztelő számomra, amikor felkérnek zsűrizni, vagy arra, hogy foglalkozzam fiatalokkal. Ez most különösen fontos, tanulságos munka volt kettőnk között, és szeretném megmutatni a közönségnek, hol tart most Dia. A másik vendégem az egyik legjobb barátom, Rovó Tamás táncművész lesz, hiszen a pályámon nagyon fontos a tánc és a mozgás, rengeteg olyan szerepet játszottam, ahol tánctudásomat is meg kellett mutatni. Tamás különleges produkcióval érkezik, és készülünk egy közös dologra is – ezt meglepetésnek szánjuk, így erről nem is árulok el bővebbet. Az est negyedik résztvevője Réti Anikó, aki ezúttal abszolút főszereplő lesz, hiszen a musicalek kivételével valamennyi dalt ő kísér majd zongorán.

Kapcsolódó anyagok: