2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Kálloy, az ősember

2012. január 10., 23:09 [fehervar.net]

Rob Becker Caveman (Ősember) című kortárs párkapcsolati komédiája Kálloy Molnár Péter előadásában látható a Köfém Művelődési Házban február 3-án, pénteken 19 órakor.

Főhősünk, András, a családja mellől az utcára penderült negyvenes fickó, magyarázza a bizonyítványát: a magánemberként megélt, ám valamennyi férfitársára is kivetíthető konfliktusait. Minden rossznak a nemek közötti különbség az oka - miközben töretlen az Évákhoz való ragaszkodás... András logikája és fantáziája hamarosan határokba ütközik, amikor is egy nem várt segítség érkezik: megjelenik őse a kőkorszakból, és beavatja évezredes bölcsességébe... A komikus játék közben minden percben magunkra ismerhetünk - de legalább a szomszédunkra!

Az előadás fényt derít arra, hogy miért utálják a pasik, ha vesztesként állítják be őket a külvilág felé, mi okból rohan olykor a teremtés koronája boltról boltra új cuccokat felhajtani, vagy miért szorítkozik két férfi beszélgetése a focimeccsek eredményére, és ér véget primitív szólamokkal? Ugyanakkor a szerző roppant szórakoztató kirándulásra invitál a nők lelkivilágába is.

Az eredetileg "Defending the Caveman" címmel íródott mű minden idők leghosszabb ideig futó egyszereplős Broadway-darabja. 1991-es bemutatója óta 15 nyelvre fordították le, s több mint 30 országban játszották már nagy sikerrel a fergeteges komédiát. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy különleges rekord után (399-szer játszották le egyhuzamban a darabot 1995. március 26. és 1996. július 17. között) Rudolph Guiliani - New York akkori polgármestere - a rákövetkező napot, 1996. július 18-át "Caveman-nappá" nevezte ki.

Kálloy Molnár Péter, a magyar változat művésze szóban, mimikában és a teremtett légkörben élethűen állítja elénk az összetört férj és a körülötte élők alakját, ritka színészi bravúrral megformálva valamennyi karaktert.

Caveman - Ősember
Író: Rob Becker
Rendező: Szántó Erika
Előadja: Kálloy Molnár Péter

Az előadás időtartama: 1 óra 25 perc, 1 szünettel