2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

A könyvtáros titkos élete

2012. május 15., 18:38 [fehervar.net] G. I.

Tükörkeret, fogas, kenyértartó, sámlik, bábparaván, különféle hasznos ládikák: Kaiser Erika bútorfestő munkáiból rendezett kiállítást a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár.


Ksier Erika részletesen
bemutatta munkáit

A magyaralmási könyvtáros 2007 óta foglalkozik bútorfestéssel. Munkáit eddig csak csoportos tárlatokon láthatta a közönség - ez az első önálló kiállítása, amelyen szinte csak használati tárgyak sorakoznak.

- Radetzky Jenőné, Csilla népi iparművész "fertőzött meg" a bútorfestéssel: az ő alkotásai nagyon megfogtak és magukkal ragadtak - mesélte a kezdetekről Kaiser Erika a kiállítás megnyitóján. - Azon dolgozom, hogy ezeket a "népi" dolgokat a mai világba is beépítsük, továbbvigyük őket, hogy a gyerekeink, barátaink is használják őket. Éppen ezért elsősorban használati tárgyakat festek: minden tárgynak van funkciója. A Megyei Művelődési Központ minden évben szervez bútorfestő alkotótábort, ahova mindig más iparművészeket hív meg; az elmúlt években többek között hartai, torockói, kalotaszegi, háromszéki motívumokkal ismerkedhettünk meg. A kiállított munkáimon végigpillantva azon gondolkodom, vajon látható-e, melyik motívumvilág tetszik nekem a legjobban. Az mindenképpen látszik, miből van a legtöbb: háromszékiből. Ezt szeretem a legjobban, ezek a színek az én színeim.

Kaiser Erika kisebb tárlatvezetést tartva beavatta a jelenlévőket a műhelytitkokba, és minden darabot részletesen bemutatott a megnyitó közönségének.

- A legnagyobb munkám a bábparaván: ennek elkészítésére Gelencsér Júlia kért meg, aki a bábokat készítette, és ezzel az alkotással közösen neveztünk a a XV. Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállításra. Akkor még csak egy éve foglalkoztam ezzel a dologgal: bevallom, nagyon-nagyon nehéz feladat volt, sokat kellett gondolkodni már azon is, hogy milyen mintát használjak, ami nem vonja el a gyerekek figyelmét a bábjátéktól. Nekem még mindig tetszik, de most már azért másként csinálnám.

A tárlat május 30-ig tekinthető meg az intézmény Audiovizuális és számítógépes részlegében.