2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Főszerepben: a borotva és a borbély

2011. június 18., 22:48 [fehervar.net] L. M.

Egy kihalófélben lévő szakma, és annak legfontosabb kelléke, a borotva állt az idei Tűzzel-vassal Fesztivál középpontjában. A Kézművesek Háza tornácán korabeli borbélyműhelyt is berendeztek.


A hagyományos borotválás
időigényes művelet

Már két generáció is úgy nőtt fel, hogy nem nagyon találkozott borotvakéssel, pamaccsal és borotvaszappannal - ilyen eszközökkel talán nagyapáink borotválkoztak utoljára. Bár a pamacsok például újra divatosak, csak a férfiak már nem a szappanból vert habot viszik fel vele az arcukra, hanem a kész borotvahabot. A borbélyműhelyekben, fodrászüzletekben még elég sokáig használatban voltak ezek az eszközök, de mára szinte csak a múzeumokban, vagy egyéb gyűjteményekben találjuk meg őket. Például Flaschner Kálmán késes-műköszörűs gyűjteményében, aki ezeket a borotvákat a Kézművesek Házában a nagyközönségnek is megmutatta, a tornácon berendezett "borbélyüzletben" pedig Kiss József borbélymester vállalt borotválást: ő 1958 óta űzi a mesterséget, lassan utolsó mohikánként.

A borotvák mellett természetesen továbbra is megtalálhatók voltak a fesztiválon az egyedi készítésű kések, bicskák és fegyverek, az ország késes, tőrös, kovács- és fegyverműves mestereinek kirakodóvásárában. A harci eszközök használatát szokás szerint az I. András lovagrend mutatta be, a kések szakszerű használatába Horváth Róbert szakács avatta be a jelenlévőket, a használat közben elkopott kések karbantartásáról pedig a Késportál mesterei tartottak bemutatót. A gazdag színpadi program mellett a Rác utcai szerb templom kertjében kézműves vásár, játszóházak, gyermekprogramok várták a látogatókat, akik a rendezvény végeztével néptáncosok kíséretében vonultak át A Szabadművelődés Házához, a Szabad Színház Szentivánéji álom című előadására, és a hagyományos tűzugrásra.