2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Több ezren a Böndörödőn

2011. október 09., 01:30 [fehervar.net] L. M.

Idén is népes sokadalom töltötte meg a Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtti teret, ahol már negyedszer rendezték meg a Maroshegyi Böndörödőt. A vásári hangulatban zajló őszi mulatságot idén is gazdag kínálattal, hagyományos és új eseményekkel töltötték meg a szervezők.


Az Ikarus Táncegyüttes is fellépett

Ma már kevesen termesztenek szőlőt Maroshegyen, és a közelmúltig kihalóban voltak a szüreti hagyományok is, sőt, a gyerekeknek már el kellett magyarázni, mi fán terem a lopótök vagy a szőlőprés, és hogy miként lesz a mustból bor. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház munkatársai azonban néhány éve újjáélesztették a szüreti hagyományokat, egész napos kavalkádot szerveztek köréje népzenei és néptáncos színpadi produkciókkal, kirakodóvásárral, baranta-bemutatóval és megannyi más látványos, szórakoztató programmal.

A borongós, hűvös idő, a cseperésző eső sem riasztotta el a maroshegyieket és a város más részeiből érkezőket a hetek óta várt eseménytől - de miért is riadtak volna el, hiszen tavaly ennél nagyobb esőben is kitartottak. És már reggel nekiálltak meleget varázsolni, hiszen a főzőverseny bográcsai alatt elég korán elkezdtek lobogni a lángok, hogy időben a zsűri - leginkább Mathla George séf-szakács - elé kerüljenek az ínycsiklandozó ételek.


Madárijesztők versenye

A színpadon is már délelőtt megkezdődött a műsor: az estig tartó, főként zenés-táncos programkavalkádban hagyományos és új programelemek váltották egymást. Hagyomány például, hogy a Böndörödőn műsort ad a Szent Kristóf-ház, a sárszentmihályi Mákvirágok Színjátszóegyüttes és a Maroshegyi Óvoda - az óvodások egyébként a madárijesztő-készítésből is kivették a részüket, két díjat is bezsebeltek a madárriogatók versenyében. Ugyancsak hagyományos fellépői a szüreti rendezvénynek az Ikarus Néptáncegyüttes csoportjai, akik a Tilinkó együttes muzsikájára ropták a látványos koreográfiákat.

A nap folyamán, több fordulóban zajlott a  borlopóverseny a színpadon: a megmérettetésre főként férfiak neveztek be, mindössze egy hölgyversenyző akadt, aki hébért ragadott, ám ő teljesítményével több férfit is megelőzött. Aki alkoholmentes italra vágyott, kóstolhatott például frissen készült mustot is. Nem maradtak el az ugyancsak hagyományos családi vetélkedők, a zsákban futás, diótörés, hordóemelés, nyíllövés és kelevézhajítás sem.

Újdonság volt idén, hogy a kirakodóvásárban megjelent a Fejér Termék program kínálata is - főként élelmiszerben volt erős a felhozatal: aranysárga méz, ízletes lekvárok és szörpök kínálták magukat, de nép- és iparművészeti portékákban sem volt hiány.


A Vivat Bacchus óriási sikert aratott

A színpadi programok sorában újdonság volt, és óriási sikert aratott a pécsi Vivat Bacchus énekegyüttes: a négy mustkétás teljesen új alapokra helyezte a "bordal" fogalmát, vidám showműsorukkal a kulturált borfogyasztást propagálták. Búcsúszámukba bevonták Kőszegi "Wampire" Sámuel beatboxost is, aki elképesztő szájdob-produkciójával varázsolta el a közönséget - még a nap sokat látott háziasszonya, Nagy Judit, a Szabad Színház művészeti vezetője is hosszan találgatott, miként fér el az ifjú zenész szájában egy komplett dobszerkó.

Az esti órákban Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője és Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója adta át a főzőverseny, a borlopóverseny, a családi versengés és a madárijesztő-szépségverseny díjait, valamint a színpadon döntötték el, kinek a legnagyobb: a lopótökméret-versenyre jelentkezők között ugyanis napközben nem tudtak dönteni, ám végül mindhárom ifjú versenyzőt díjazták.